Politicile președintelui Trump, percepute inițial ca o potențială binefacere pentru Rusia, au provocat, în mod ironic, daune economice semnificative Moscovei, transmite publicația independentă The Moscow Times. Războiul său tarifar și politicile comerciale au făcut ca acțiunile rusești să se prăbușească, iar prețurile petrolului să atingă minimele ultimilor patru ani, afectând grav economia Rusiei.
Scăderea prețurilor petrolului, cu țițeiul Brent la 63 de dolari și Ural la 50 de dolari pe baril, a creat o presiune economică substanțială. Aceasta este cu mult sub ceea ce Kremlinul are nevoie pentru a atinge pragul de rentabilitate. Situația amenință bugetul fragil al Rusiei și declanșează potențial o devalorizare a rublei. Ziarul rusesc de afaceri RBK Daily a scris că scăderea prețului petrolului „pune probleme serioase pentru PIB-ul Rusiei, bugetul de stat și va duce în mod inevitabil la o prăbușire a cursului de schimb al rublei”.
Această încetinire economică este o consecință directă a refuzului lui Putin de a detensiona conflictul din Ucraina și de a adera la normele internaționale. Dependența sa de o relație favorabilă cu Trump pentru reducerea sancțiunilor s-a întors împotriva sa. În timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a promis că administrația centrală va face „tot ce este necesar” pentru a minimiza pagubele, realitatea este dură, prețurile petrolului Ural fiind cu 25 % sub nivelurile prevăzute în buget.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Vulnerabilitatea Rusiei la fluctuațiile pieței globale, evidențiată de crizele economice anterioare din 1998 și 2008, este din nou expusă. Având în vedere că veniturile din petrol și gaze reprezintă aproximativ 30% din bugetul Rusiei, scăderea prețurilor la energie reprezintă o amenințare fiscală majoră, agravată de creșterea cheltuielilor militare.
Eșecul lui Putin de a diversifica economia rusă a amplificat susceptibilitatea acesteia la schimbările pieței globale. Bursa de la Moscova a suferit o serie prelungită de pierderi, iar perspectiva reducerii sancțiunilor s-a diminuat, mai notează The Moscow Times.