Companiile merg înspre școli pentru a-și acoperi deficitul de specialiști. Furnizorul de obiecte sanitare Grohe, care colaborează cu 26 de instituții ce oferă instruire în domeniul instalațiilor sanitare în regiunea, anunță că, în următorii doi ani, rețeaua urmează să fie extinsă la peste 50 de școli și colegii tehnice. “Nu se poate face învățământ tehnic de calitate fără un parteneriat cu viitorii angajatori”, declară decanul Facultății de Inginerie a Instalaţiilor din Cluj-Napoca.
Compania tocmai a anunțat un sprijin pentru Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca – o investiție de aproximativ 40.000 euro pentru dotarea laboratorului de practică cu trei bancuri de lucru cu obiecte și instalatii sanitare pentru toți studenții facultății, dar și furnizarea de cursuri de învățare și formare. Această inițiativă face parte din programul „Instruire și educație profesională pentru instalatori GROHE – GIVE”.
GROHE colaborează cu 26 de instituții care oferă instruire în domeniul instalațiilor sanitare în regiunea EMENA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa), iar în următorii doi ani, rețeaua urmează să fie extinsă la peste 50 de școli și colegii tehnice.
”Având în vedere deficitul de instalatori calificați din industria sanitară, este mai important ca niciodată să oferim un program atractiv de instruire care să îi ajute pe tinerii studenți din domeniu să își construiască un fundament solid pentru viitoarea carieră. Ne bucurăm că am lansat acest prim proiect împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca prin care vom atinge aprox. 100 de studenți anual, însă intenționăm să investim și în alte școli, universități din țară și astfel, să contribuim la pregătirea a tot mai mulți instalatori. Sperăm ca programul GROHE GIVE să fie un suport real care să îi convingă pe viitorii instalatori să rămână în țară și să lucreze pentru proiectele locale”, precizează Mihai Stănuică, Leader, Romania, Bulgaria, N. Macedonia & Moldova, LIXIL EMENA.
”Dezvoltarea unor astfel de laboratoare este o prioritate pentru Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor. Am încercat şi vom încerca în continuare să completăm şi să modernizăm baza materială prin parteneriate încheiate cu companii din domeniul Instalaţiilor pentru Construcţii. Finalizarea laboratorului reflectă și deschiderea pe care o are facultatea/universitatea noastră către latura practică a programelor de studii, care să îi pregătească pe studenți cu adevărat pentru piața muncii. Nu se poate face învățământ tehnic de calitate fără un parteneriat cu viitorii angajatori şi fără o cooperare strânsă cu companiile de profil prezente în regiune”, declară decanul Facultății de Inginerie a Instalaţiilor, Florin Domnița.
Companii fac școli duale
Multe dintre companiile mari care au nevoie de specialiști au apelat la parteneriate cu sistemul de educație, unele chiar implicându-se în realizarea școlilor duale.
Grupul Bosch, furnizor de tehnologii şi servici, are disponibile aproximativ 110 locuri în programul Școală Duală în cele două fabrici ale sale din Cluj și Blaj, pentru anul școlar 2021 – 2022, a anunțat compania. Programul este dedicat tinerilor ce își doresc o meserie cu profil tehnic în domeniile electronică, electromecanică, electrică şi mecanică, iar înscrierile tocmai au demarat. O altă companie care s-a implicat în această formă de învățământ este Continental, care s-a numărat printre inițiatorii învățământului profesional încă din 2012, iar la Cluj în urmă cu doi ani două companii puternice din județ – Terapia și Farmec – s-au asociat pentru dezvoltarea programului dual.