Cum își ascunde Vladimir Putin averea: Experții ruși spun că nu există nicio dovadă pe hârtie

vladimir putin 2 sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Un palat extins, în valoare de câteva miliarde de dolari, situat pe un deal cu vedere la Marea Neagră, este văzut de unii critici de la Kremlin drept emblema supremă a corupției lăsate moștenire de președintele rus Vladimir Putin, scrie CNN.

Supranumit „Palatul lui Putin”, mega-conacul de 190.000 de metri pătrați a fost construit pentru Vladimir Putin cu fonduri de la oligarhi miliardari, cărora șeful statului rus le-a permis să înflorească în economia notoriu coruptă a Rusiei, atâta timp cât au împărțit bogăția cu el.

Proprietatea are propriul amfiteatru, un patinoar subteran de hochei și un port privat, potrivit unui documentar realizat de grupul anticorupție al liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, acum aflat în închisoare. Există o zonă interzisă de zbor deasupra conacului și o zonă cu navigație interzisă în apele din jur.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Magnifica fortăreață este în contrast puternic cu micul apartament de 800 de metri pătrați pe care Putin îl afișează în documentele financiare oficiale din 2020.

Nate Sibley, expert în corupția rusă care consiliază membrii Congresului american, a declarat pentru CNN că palatul simbolizează ceea ce el vede drept o epocă trecută a lui Putin, care urmărește, prin bogăția oligarhilor, un stil de viață luxos pe care nu și-l putea permite niciodată din salariul său guvernamental. Deși se crede că Putin a strâns o avere uriașă prin astfel de mijloace la începutul carierei sale, de atunci el a devenit mai puțin dependent de binefăcătorii săi bogați și s-a înconjurat în schimb de oficiali guvernamentali și militari loiali, care împărtășesc opiniile sale naționaliste.

Potrivit unor experți din Rusia, această schimbare va face ca Putin să simtă mai puțin înțepătura sancțiunilor economice pe care SUA și aliații săi europeni le-au impus pentru a-l pedepsi pentru invadarea Ucrainei.

Câțiva dintre cei mai apropiați asociați ai lui Putin, inclusiv prieteni din copilărie, o fostă prietenă și un violoncelist profesionist care este nașul uneia dintre fiicele sale, au strâns în secret averi uriașe în afara Rusiei în timpul perioadei în care a fost la putere, potrivit informațiilor din documente financiare.

O rețea complicată de companii fantomă, bănci offshore și tranzacții le ascunde averea. Dar o serie de scurgeri în ultimii ani de la firme care facilitează sistemul financiar offshore, inclusiv Panama Papers și Pandora Papers, au scos la suprafață o parte din secretele lui Putin.

Bunurile legate de cercul interior al lui Putin includ un apartament într-o clădire de lux din Monaco. Apartamentul de la etajul al patrulea a fost achiziționat în 2003 pentru 4,1 milioane de dolari de o corporație shell numită Brockville Development Ltd., o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, arată documentele publicate de The Washington Post .

Adevărata proprietară a companiei: Svetlana Krivonogikh,o femeie din Sankt Petersburg, care ar fi avut o relație romantică cu Putin în urmă cu două decenii, conform documentelor obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație și raportate de Washington Post și The Guardian.
Proekt, o instituție de presă independentă rusă care a fost interzisă în țară anul trecut, a raportat că Putin a început o relație cu Krivonogikh în anii 1990 înainte de a deveni președinte și că fiica ei are un nume patronimic care înseamnă „fiica lui Vladimir”.

Pe lângă apartamentul din Monaco, Krivonogikh deține o cotă majoritară într-o stațiune de schi unde Putin a fost văzut, alte câteva apartamente de lux din Sankt Petersburg și un iaht, au raportat Post și The Guardian.

Documentele scurse nu arată clar sursa averilor strânse de cercul apropiat al lui Putin. Dar, în mai multe cazuri, întreprinderile și instituțiile financiare legate de acestea au câștigat contracte de stat profitabile.
Rusia are cea mai mare bogăție ascunsă în paradisurile fiscale offshore, atât în ceea ce privește volumul absolut,estimările conservatoare o fixează la aproximativ 800 de miliarde de dolari în 2017, cât și ca procent din PIB-ul național, potrivit unui raport din 2020 al Consiliului Atlantic.

În medie, 10% din PIB-ul mondial este deținut offshore. Cu toate acestea, în Rusia, bogăția offshore a reprezentat până la 60% din PIB în 2015, potrivit unui articol de cercetare din 2018 Journal of Public Economics, cea mai recentă estimare disponibilă.

Experții spun că aproximativ un sfert din acești bani sunt controlați indirect de Putin și de cercul său strâns de oligarhi și reprezintă o „ amenințare gravă la securitatea națională ” pentru Statele Unite. Raportul Mueller a ilustrat modul în care conturile offshore rusești au fost folosite pentru a interveni în alegerile din 2016.

La începutul acestei luni, Departamentul de Justiție a anunțat formarea unui grup operativ dedicat aplicării sancțiunilor și altor restricții economice menite să izoleze Rusia de piețele globale. Grupul operativ KleptoCapture va viza nu numai oficialii și oligarhii ruși, ci „pe cei care ajută sau ascund comportamentul lor ilegal”.

Gary Kalman, directorul biroului american al Transparency International, un grup de advocacy anticorupție, a declarat că aplicarea sancțiunilor nu va fi ușoară.

Statele Unite și Regatul Unit sunt locuri ideale pentru a ascunde sume mari de bani, se numără printre cele mai profunde piețe financiare din lume și ambele acceptă companii fictive anonime, potrivit Atlantic Council.

Un grup de cercetători internaționali a descoperit că firmele fictive din SUA pot fi înființate în mai puțin de o oră pentru doar 200 de dolari, fără a fi nevoie să dezvăluie legal cine le deține sau le controlează. De zeci de ani, companiile occidentale, băncile și firmele de avocatură, au profitat de pe urma ajutorării oligarhilor ruși să-și ascundă banii, creând structuri corporative complicate care fac aproape imposibilă atribuirea activelor sau a conturilor bancare de persoane fizice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: