“România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea”, transmite Ministerul Energiei, în contextul în care compania NuScale Power, cu un proiect și în România, și o agenție a statului Utah din SUA au anunţat miercuri că au convenit să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei. Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA. În aceste condiții, România ar rămâne “câmp de teste”, alături de Kazahstan, Polonia și Ucraina.
Poziția integrală a Ministerului Energiei:
“România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea. Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR.
România este aliniată cu alte state europene și internaționale care doresc să dezvolte și să implementeze tehnologii SMR pentru a-și îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică și de independență.
Proiectul SMR derulat în România poate poziționa România ca lider al statelelor care susțin SMR. În plus, proiectele bazate pe tehnologia SMR sunt aliniate cu perspectiva UE, care recunoaște contribuția SMR la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și securitate energetică, aducând beneficii suplimentare, dincolo de generarea de energie, precum menținerea și crearea de noi locuri de muncă în industrie.
România are peste 27 de ani de operare în siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale nucleare din lume și un organism de reglementare nucleară riguros și experimentat – CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România), responsabil cu respectarea reglementărilor naționale și europene, precum și un parteneriat transatlantic solid în domeniul nuclear.
În plus, în temeiul Tratatului Euratom, UE dispune de un cadru clar pentru securitate nucleară. De asemenea, UE promovează o colaborare puternică între statele membre, pentru a consolida eforturile și inițiativele și pentru a asigura implementarea cu succes și în siguranță a SMRurilor.
În acest context, România are toate premisele pentru a dezvolta proiecte bazate pe tehnologia SMR”.
Citește și:
https://economedia.ro/romania-ramane-camp-de-testare-pentru-reactoarele-nucleare-mici-primul-proiect-nuclear-de-mici-dimensiuni-din-sua-a-fost-anulat-nuscale-pune-capat-proiectului-din-utah.html