Cum s-a mișcat piața vânzărilor și închirierilor de locuințe în octombrie în București

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potențialii cumpărători de locuințe par să-și fi pierdut o parte din interes pentru locuințele de dimensiuni mari și, eventual, cu curte, prețurile medii pentru luna trecută de pe portalul anunțul.ro, indicând o reducere cu 2,45% a sumelor cerute pentru case/vile și cu 3,09% în cazul apartamentelor cu patru camere sau mai multe.

Astfel, prețurile cerute pentru case/vile se cifrează la 236.940 de euro, un pic mai redus decât se cerea în decembrie 2020, iar pentru apartamentele cu 4 camere sau mai multe se cereau, în octombrie, 158.764 euro, cam la fel ca în iunie 2021.

Nici apartamentele cu trei camere nu s-au descurcta foarte bine, prețul acestora stagnând la puțin peste 100.000 de euro în octombrie. De fapt, singurele tipuri de locuințe care s-au scumpit, luna trecută, au fost apartamentele cu două camere, al căror preț mediu se apropie și mai mult de 70.000 de euro, după o creștere cu 1% în octombrie.

Garsonierele, în schimb, aveau, la finalul lunii trecute, un preț de 46.739 de euro, după un regres de aproximativ 1%.

Piața închirierilor

Casele și vilele au suferit o cădere a chiriilor medii cerute de aproape 20% în luna care a trecut, iar acestea se cifrează acum la 1.466 euro/lună. În același timp, apartamentele cu patru camere și peste au câștigat la chiriile medii cerute 10,1% în aceeași lună, semn că potențialii cumpăratori nu au aceleași sentimente cu potențialii chiriași.

Chiria medie a apartamentelor cu patru camere sau peste a ajuns la 872 de euro/lună.

Chiria medie cerută pentru apartamentele cu trei camere a crescut și ea cu 2%, și acum aceasta se cifrează la 507 euro/lună. În același timp, chiria medie ceută pentru apartamentele cu două camere a pierdut circa 1%, iar acesta este de 383 de euro pe lună.

În fine,pentru garsoniere se cer 254 de euro pe lună, o creștere ușoară față de luna septembrie.

Piața rezidențială pare indecisă acum și nu pandemia e de vină, cel puțin în cazul vânzărilor de locuințe. Probabil scumpirile generale din ecoonomie, de la energie, la bunuri de larg consum, care diminuează bugetele au făcut ca o parte dintre potențialii cumpărători sau chiriași să amâne pentru o perioadă investiția, mai ales că vin sărbătorile de iarnă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *