Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a încheiat, la începutul lunii martie, un protocol de colaborare cu Ordinul Arhitecților din România (O.A.R.) cu scopul de a îmbunătăți imaginea și calitatea structurilor de primire turistică și a stațiunilor turistice în mediul rural, transmite ministerul. Vreme de câțiva ani, arhitecții au elaborat o serie de ghiduri în care oferă informații de construire adaptate specificului local, dar și exemple de “Așa da/ Așa nu” ale unor clădiri deja edificate.
În baza protocolului, O.A.R. acordă cu titlul gratuit, pe o perioadă de trei ani, dreptul de utilizare a Ghidurilor de arhitectură pentru încadrarea în specificul locului mediului rural în vederea promovării lor de către M.A.T. pe platformele online pe care le deține și în cadrul evenimentelor pe care le organizează.
„În următoarele săptămâni vom realiza o campanie de promovare a arhitecturii tradiționale, campanie destinată antreprenorilor români, prin promovarea autenticului, a patrimoniului românesc și a produselor turistice din mediul rural.” a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.
Cele 53 de Ghiduri pentru încadrarea în specificul locului mediului rural pot fi accesate aici: https://oar.archi/buna-practica/ghiduri-de-arhitectura/.
Aceste documente cuprind seturi de reguli ușor de aplicat și au rolul de a oferi linii directoare tuturor celor care doresc să construiască sau să revitalizeze patrimoniul construit în mediul rural, spun specialiștii. Obiectivele acestor documente elaborate de către O.A.R. sunt de a păstra spiritului așezărilor rurale din România şi de a creștere calitatea vieții în mediul rural, conservând tradițiile şi peisajul cultural existente.
Investitorii din turism și unitățile teritorial administrative sunt printre beneficiarii acestor ghiduri care propun educarea în sensul realizării proiectelor cu respectarea principiilor de dezvoltare durabilă.