Cum va înlocui lumea petrolul din Rusiei după ce războiul din Ucraina se va termina

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Un raport elaborat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a subliniat cât de limitate sunt opțiunile pentru orice economie care încearcă să înlocuiască țițeiul rusesc și alte produse petroliere.

Cererea globală de petrol este estimată la aproape 100 de milioane de barili pe zi în acest an, mai mică decât se estimase anterior, din cauza șocului asupra creșterii globale cauzat de războiul din Ucraina.

Rusia produce aproximativ 10 milioane barili pe zi și exportă aproximativ jumătate din aceasta plus aproximativ 3 milioane barili pe zi de produse petroliere. Cu toate acestea, nu este clar cât de mult ar putea pierde întreaga lume. AIE consideră că cel puțin 1,5 milioane de barili pe zi și 1 miliard de barili pe zi de produse petroliere ar putea fi pierdute din Rusia, din aprilie până cel puțin la sfârșitul anului, deoarece cumpărătorii fie resping livrările în mod voluntar, fie fac acest lucru pentru a evita încălcarea sancțiunilor. Aceste pierderi s-ar putea adânci dacă interdicțiile sau cenzura publică ar accelera.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„În realitate, nicio țară nu poate astupa gaura pe care Rusia ar lăsa-o pe piață în cazul unei interdicții globale”, a declarat Sophie Udubasceanu, expert global în țiței, pentru The Guardian.

Astfel, de unde poate încerca lumea să se aprovizioneze până la 5 milioane de barili de petrol în plus pe zi?

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite

Arabia Saudită, cu 2 milioane de barili pe zi și Emiratele Arabe Unite , cu 1,1 milioane de barili pe zi sunt singurii doi producători de top de petrol cu capacitate de rezervă imediată pentru a compensa deficitul rusesc. După cum notează AIE, totuși, până acum „nu arată nicio dorință de a accesa rezervele”.

Ambii sunt membri ai grupului OPEC+ al țărilor producătoare de petrol, care se reunește pe 31 martie pentru a decide asupra nivelurilor de producție. Membrii OPEC au convenit să crească producția cu 400.000 barili pe zi a începutul acestei luni ,în ciuda faptului că organizația nu știe exact cum va evolua războiul din Ucraina.

O creștere a Arabia Saudită/Emiratele Arabe Unite, inclusiv a capacității lor disponibile, ar putea conduce la încetarea cooperării OPEC+, spune analistul Saxo Bank Ole Hansen, semnalând că o astfel de mișcare este puțin probabilă.

De asemenea, el subliniază că niciun producător de petrol nu și-ar maximiza vreodată capacitatea neutilizată, a cărei întreținere este un stabilizator important al prețurilor și un tampon în cazul unei perturbări neprevăzute.

Iranul

AIE consideră că Iranul are o capacitate de rezervă de aproximativ 1,2 milioane barili pe zi în teorie, dar există câteva avertismente serioase. Prima este necesitatea ridicării sancțiunilor, printr-o rezoluție în discuțiile dintre Teheran și economiile occidentale despre relansarea acordului din 2015 privind ambițiile nucleare ale Iranului. Chiar și atunci, spune AIE, este probabil să mai dureze încă șase luni până când 1 milion de barili pe zi din Iran ar putea fi luați în considerare.

Iranul are 100 de milioane de barili care ar putea fi accesați rapid, dar ar fi nevoie de luni pentru a alimenta lanțul global de aprovizionare.

Venezuela

La fel ca Iranul, Venezuela rămâne supusă sancțiunilor americane care ar trebui ridicate dacă producția sa ar crește. O revenire la producția din 2015 ar însemna un plus de 1,8 milioane barili pe zi în cele din urmă.

„Câteva sute de mii de barili ar fi impactul inițial cu o redresare continuă care ar putea dura ani și miliarde de dolari de noi investiții”, spune Hansen.

SUA

„Exporturile americane au crescut în cea mai mare parte a anului 2021, atingând vârful în decembrie la 3,45 milioane barili pe zi, atunci când nu sunt amenințate de uragane sau întreruperi de curent”, spune Udubasceanu, care vede puține șanse în ceea ce privește o accelerare rapidă a acestei tendințe.

Analistul Hansen este de acord, spunând că s-ar putea adăuga o sumă suplimentară de 0,5 milioane barili pe zi dacă producția de șist din SUA ar reveni la vârful din 2019, dar că acest lucru ar fi împiedicat de lipsa continuă de nisip, camioane, echipaje de fracturare și platforme.

Rystad Energy , o companie de cercetare, estimează un timp mediu de opt luni de la exploatarea unui puț nou până la aprovizionarea cu petrol în piață.

Producători mai mici

Nigeria este încă cu 0,4 milioane barili pe zi sub producția de vârf din 2019, spun analiștii. Restabilirea acestui nivel ar necesita investiții din partea marilor companii petroliere și o mai mare stabilitate politică. AIE citează Canada și Argentina ca potențiali contribuitori prin propriile resurse de șist în stil american.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: