Cum vrea UE să scadă dependența de gazele rusești: un plan în 10 pași care include obligații stricte de stocare înaintea iernii viitoare și creșterea investițiilor în energie solară și pe biomasă

Mihai Roman mart. 5, 2022 0 comentarii
parcul eolian cez

Comisia Europeană vrea reducere rapidă a dependenței de gazele rusești și a pregătit un plan în 10 pași ce urmează să fie prezentat săptămâna viitoare, transmite publicația Politico.

Printre cele mai importante recomandări din draftul obținut de Politico se numără obligația ca statele membre să umple depozitele proprii de gaze la capacitatea de minimum 80% până la finalul lunii septembrie, față de limita de 30% cât e prevăzută acum în legislația comunitară, pentru ca iarna viitoare să nu existe posibilitatea unui șantaj din partea Rusiei în privința livrării de gaze.

Gazele necesare pentru umplerea depozitelor ar urma să fie procurate din surse alternative – SUA (LNG), Algeria, Norvegia, Qatar.

Propunerile Comisiei vor include și investiții majore în energiile regenerabile, mai cu seamă energia solară, eoliană și cea obținută din biomasă.

Panourile solare instalate pe acoperișuri „ar putea acoperi aproape un sfert din consumul total de energei electrică al UE”, arată Comisia Europeană, care vrea să impulsioneze și producția internă de panouri solare.

Bruxelles-ul dorește, de asemenea, să stimuleze biogazul, recomandând o producție la nivel de bloc de 35 de miliarde de metri cubi până în 2030 și cerând țărilor să canalizeze finanțarea din Politica Agricolă Comună către „producția de biogaz din surse durabile de biomasă”.

Și Agenția Internațională pentru Energie a lansat joi un plan în 10 puncte pentru reducerea importurilor de gaze ale UE din Rusia. Acesta a recomandat obligații minime de stocare a gazelor, pași pentru accelerarea implementării surselor regenerabile și a bioenergiei și planuri mai ambițioase de eficiență energetică, printre alte măsuri.

Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.