Cum vrea UE să scadă dependența de gazele rusești: un plan în 10 pași care include obligații stricte de stocare înaintea iernii viitoare și creșterea investițiilor în energie solară și pe biomasă

parcul eolian cez Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Comisia Europeană vrea reducere rapidă a dependenței de gazele rusești și a pregătit un plan în 10 pași ce urmează să fie prezentat săptămâna viitoare, transmite publicația Politico.

Printre cele mai importante recomandări din draftul obținut de Politico se numără obligația ca statele membre să umple depozitele proprii de gaze la capacitatea de minimum 80% până la finalul lunii septembrie, față de limita de 30% cât e prevăzută acum în legislația comunitară, pentru ca iarna viitoare să nu existe posibilitatea unui șantaj din partea Rusiei în privința livrării de gaze.

Gazele necesare pentru umplerea depozitelor ar urma să fie procurate din surse alternative – SUA (LNG), Algeria, Norvegia, Qatar.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Propunerile Comisiei vor include și investiții majore în energiile regenerabile, mai cu seamă energia solară, eoliană și cea obținută din biomasă.

Panourile solare instalate pe acoperișuri „ar putea acoperi aproape un sfert din consumul total de energei electrică al UE”, arată Comisia Europeană, care vrea să impulsioneze și producția internă de panouri solare.

Bruxelles-ul dorește, de asemenea, să stimuleze biogazul, recomandând o producție la nivel de bloc de 35 de miliarde de metri cubi până în 2030 și cerând țărilor să canalizeze finanțarea din Politica Agricolă Comună către „producția de biogaz din surse durabile de biomasă”.

Și Agenția Internațională pentru Energie a lansat joi un plan în 10 puncte pentru reducerea importurilor de gaze ale UE din Rusia. Acesta a recomandat obligații minime de stocare a gazelor, pași pentru accelerarea implementării surselor regenerabile și a bioenergiei și planuri mai ambițioase de eficiență energetică, printre alte măsuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: