Curtea Supremă a SUA, divizată în ceea ce privește vaccinarea obligatorie pentru milioane de angajați americani

joe biden sursa foto: Facebook The White House

Curtea Supremă a Statelor Unite pare divizată în privința vaccinării obligatorii dorite de președintele Joe Biden pentru o serie de companii, în condițiile în care judecătorii progresiști sunt favorabili deciziei dar cei conservatori sunt sceptici, potrivit agenției AFP, citată de publicația boursorama.com.

Dar o majoritate a celor nouă judecători pare să susțină o măsură care va impune angajaților din structurile de sănătate care beneficiază de subvenții federale să se vaccineze.

După luni de zile în care a încercat să-i convingă pe cei reticenți, președintele democrat a anunțat în septembrie vaccinarea obligatorie în companiile care au peste 100 de angajați, respectiv circa 80 de milioane de angajați.

Joe Biden a anunțat de asemenea că vaccinarea va fi obligatorie pentru angajații din structurile sanitare subvenționate de statul federal, respectiv circa 10 milioane de persoane.

Agenția federală pentru securitate și sănătate a muncii (Osha) a dat termen companiilor data de 9 februarie pentru a aplica regula, cu riscul de a fi amendate.

Dar, în țara libertăților individuale, unde 62% din populație este integral vaccinată, aceste măsuri au fost imediat denunțate de congresmenii republicani și de o parte a mediului economic.

După ce o avalanșă de acțiuni în justiție a condus la decizii contradictorii, Curtea Supremă a acceptat să consacre o audiere excepțională și să asculte argumentele părților.

Efecte economice

Cei trei judecători progresiști au părut vineri să aprobe cele două măsuri.

“De ce nu ar necesar pentru a reduce riscurile grave?”, l-a întrebat judecătoarea Elena Kagan pe avocatul asociațiilor de companii care se opun măsurii.

“Este o pandemie care a ucis aproape un milion de oameni”, a spus ea.

Este vorba de “cel mai mare pericol în termeni de sănătate publică cu care s-a confruntat această țară de un secol” și “este cel mai probabil ca această politică să pună capăt la toate astea”, a afirmat judecătoarea.

Scott Keller, care reprezintă asociațiile de companii, a afirmat că vaccinarea obligatorie în întreprinderile cu peste 100 de salariați va conduce la demisii.

O astfel de regulă ar conduce la “o înlocuire permanentă a angajaților, care se va repercuta asupra economiei naționale”, a argumentat el.

Benjamin Flowers, reprezentat al statului Ohio, și-a afirmat și el opoziția, afirmând că această regulă “nu vizează reglementarea unui pericol la locul de muncă”.

Exprimându-se telefonic, după ce a fost testat pozitiv la Covid-19, Benjamin Flowers a afirmat că boala este un “risc cu care ne confruntăm toți, când ne trezim, când suntem cu familia, când ne oprim să luăm o cafea în timp ce mergem la muncă”.

Șeful Curții, conservatorul John Roberts, care a recunoscut urgența dezbaterii problemei, s-a alăturat altor judecători din tabăra sa, sceptici în ceea ce privește autoritatea administrației federale de a impune astfel de reguli.

“Este ceva ce statul federal nu a făcut niciodată, nu e așa, o vaccinare obligatorie?”, a întrebat el.

“Tradițional, doar statele au responsabilitatea de a superviza obligativitatea vaccinării”, a spus și judecătorul conservator Neil Gorsuch.

“Nicio noutate”

Judecătorul progresist Stephen Breyer, răspunzând argumentului legat de demisii, a apreciat că “anumite persoane” ar putea să-și părăsească locul de muncă, “poate 3%”.

“Dar și mai multe persoane ar putea demisiona când vor descoperi că trebuie să lucreze alături de nevaccinați, deoarece aceasta înseamnă că se pot îmbolnăvi”, a spus el.

Elizabeth Prelogar, reprezentanta statului federal în fața Curții, a asigurat că vaccinarea obligatorie “nu este o noutate”.

“Majoritatea dintre noi am fost supuși obligației vaccinării de-a lungul vieților noastre”, a spus ea.

Reprezentanta statului Louisiana Elizabeth Murrill, care pledează împotriva măsurii privind angajații din sectorul sanitar, a calificat decizia drept o “lovitură birocratică fără precedent”.

Potrivit acesteia, acești salariați ar fi forțați să sufere “un tratament medical invaziv, ireversibil și forțat, un vaccin împotriva Covid”.

Judecătorii conservatori par mai receptivi la argumentele în favoarea acestei reguli.

O decizie este așteptată rapid, posibil în zilele următoare.

Curtea Supremă, care are șase magistrați conservatori din nouă, a validat până acum vaccinarea obligatorie în mediul universitar sau cea impusă de autoritățile locale.

Dacă va bloca măsura administrației, ar fi vorba de o lovitură dură pentru Joe Biden, care a făcut din lupta împotriva pandemiei una dintre prioritățile sale. În plus, președintele se confruntă cu un avans al numărului de infectări, sub efectul variantei Omicron.