Dan Armeanu, ASF: Fondurile de pensii private sunt cei mai mari investitori instituționali pe piața de capital, cu investiții de 6 miliarde de euro.

Bani, investitie, economii Foto: Pexels.com

Fondurile de pensii private reprezintă cei mai mari investitori instituționali pe piața de capital românească, având investiții de 6 miliarde de euro, a declarat Dan Armeanu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil al sectorului de pensii private Pilon II şi Pilon III din România, prezent la evenimentul ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.

El a afirmat că fondurile de pensii private au 15% din capitalizarea bursieră şi asigură între 13% şi 17% din lichiditatea Bursei de Valori de la Bucureşti.

„Acţiunile companiilor româneşti listate au o pondere de aproximativ 24% în structura portofoliului fiind în creştere cu 5 puncte procentuale în ultimii cinci ani. Dezvoltarea pieţei de capital nu ar fi fost posibilă fără existenţa şi acordul sistemului de pensii private din România”, a spus Armeanu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

El a afirmat că importanţa acestui sistem s-a văzut cel mai bine în listarea Hidroelectrica. „Aici fondurile de pensii au subscris un miliard de euro, mai mult de 50% din ofertă şi deţin acum 10% din companie. Fondurile de pensii au fost cele care au asigurat listarea companiei numai pe Bursa de la Bucureşti”, a afirmat Armeanu.

Armeanu a mai afirmat că, în cei 15 ani de existență, sistemul de pensii private obligatorii și-a atins substanța economică, respectiv eficiență și randamentele pentru participanți. Conform lui Armeanu, randamentul anualizat în cei 15 ani, pe baza evoluției valorii unității activului net, este undeva la 7,4%, un randament real pozitiv, aproape de 2 ori cât rata inflației, care a fost de aproximativ 4,3% în aceeași perioadă. Conform lui, în ultimul an randamentul este undeva la 18,8%, de peste două ori rata inflației în luna septembrie, de 8,8%.

Oficialul ASF a menționat că piața pensiilor private este cea mai mare piață din cele trei supravegheate de ASF, având o pondere de 8,3% din PIB, fiind urmată de piața de capital cu 4,8% din PIB și de piața de asigurărir cu doar 2% din PIB.

„Piața pensiilor private a avut o dezvoltare accelerată în ultimii 5 ani, reușind să pună în medie 1% din PIB la active. Din punct de vedere al valorii absolute, activele au crescut de la 10 miliarde euro în 2018 la o valoare record de aproximativ 24,5 miliarde euro în acest an, un maxim istoric pentur sistemul de pensii”, a precizat el.

Armeanu a mai spus că, în ecuația macro, un element important îl reprezintă dezvoltarea economică a României, iar sistemul de pensii private a avut o contribuție semnificativă indiferent de perioada la care facem referire, de criză sau de creștere economică.

„Din punct de vedere al dezvoltării pe termen scurt, sistemul de pensii private, prin investițiile pe care le realizează, creează un efect de multiplicare și are un impact asupra creșterii economice. În cei 15 ani de existență, sistemul de pensii private a avut o contribuție la creșterea economică în medie de 0,2 și 0,5 puncte procentuale. Impactul pe PIB potențial este de aproximativ 0,3 puncte procentuale”, a mai spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: