Dan Barna: În 8-10 ani sistemul de pensii actual va intra în colaps

Dan Barna

Vicepremierul Dan Barna cataloghează creșterea economică înregistrată de România drept „remarcabilă” și arată că aceasta „creează spațiu bugetar” în perioada următoare. Barna susține că eventuale majorări ale pensiilor și salariilor vor avea aloc anul viitor „în funcție de performanța economică”.

„(…) e foarte clar, în 8-10 ani sistemul de pensii actual, așa cum e gândit acuma, nu va mai funcționa, va intra în colaps și asta pentru că avem generații foarte numeroase care vor ieși la pensie în perioada următoare”, consideră acesta.

„Avem o creștere economică remarcabilă, record, aș putea să spun, și asta e un lucru foarte bun. E un mesaj care creează spațiu bugetar pentru perioada următoare. Deocamdată anul acesta nu vorbim de creșteri nici în zona de pensii, nici în zona de salarii. Vom vedea de anul viitor, în funcția de performanța economică”, a afirmat vicepremierul Dan Barna, sâmbătă, în timpul unei vizite la un centru drive thru deschis lângă Ploiești.

El consideră că discuția despre o reformă a sistemului de pensii nu poate fi evitată „la nesfârșit”, mai ales în contextul în care generațiile de „decreței” vor ieși la pensie în perioada următoare.

„Nu putem să evităm la nesfârșit discuția despre sistemul de pensii pentru că e foarte clar, în 8-10 ani sistemul de pensii actual, așa cum e gândit acuma, nu va mai funcționa, va intra în colaps și asta pentru că avem generații foarte numeroase care vor ieși la pensie în perioada următoare, generațiile numite «decreței» în limbajul comun. În momentul în care aceste generații ies la pensie, generațiile care vin in urmă sunt, numeric vorbind, ca o piramidă cu vârful în sus, ceea ce înseamnă că vor fi din ce în ce mai puține persoane active ca forță de muncă pe piața muncii, iar numărul de pensionari va fi mult prea mare și atunci sistemul actual, așa cum e acum, nu mai funcționează și atunci trebuie să avem public această disucție, legată de cum structură sistemul de pensii. Nu există vreo decizie luată acum nici în ceea ce privește vârsta de pensionare, dar sunt linii de discuție care există și vom continua să le avem, vom veni cu o propunere. E un angajament apropo de ce s-a transmis la Comisia Europeană în acest Plan de Redresare și Reziliență de realizare a unei noi legi a pensiilor”, a mai declarat Dan Barna, citat de News.ro.

Sursa foto: Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.