Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat că estimările ministerului de resort arată că ţara noastră va atrage până la finalul acestui an suma de aproape 12 miliarde euro, fonduri europene, fie din cadrul exerciţiului financiar multianual sau din PNRR, scrie News.ro.
„Estimările ministerului de Finanţe sunt că, în două-trei săptămâni, aceste 2,6 miliarde euro vor intra în ţara noastră. Aş vrea să vă dau câteva detalii legate de ce se întâmplă cu aceste sume. Deja pentru autostrada A7 sunt trei sectoare contractate. Valoarea totală a acestor lucrări fiind de 1,5 miliarde euro. La ea se adaugă valul renovării, contracte lansate deja de către Ministerul Dezvoltării. De asemenea, un contract pentru modernizarea a peste 100 de creşe. Digitalizarea la nivelul universităţilor din România. Alte 4.000 de contracte de finanţare pentru şcoli, astfel încât să se atingă obiectivul de reducere a riscului de abandon şcolar. Proiecte de cogenerare gestionate de Ministerul Energiei dar şi de producere de hidrogen, la acelaşi minister. Totodată, din aceşti bani vor fi finanţate şi lucrările de la calea ferată Caransebeş-Timişoara-Arad”, a afirmat Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern de vineri.
El a mai spus că valoarea totală pentru realizarea A7 este de patru miliarde euro.
„Pentru A7 sunt 319 km pentru distanţa Ploieşti-Paşcani. Valoarea totală este de 4 miliarde euro pentru realizarea acestei autostrăzi. Sumele care sunt folosite din prefinanţarea pe care deja România a primit-o, reamintesc 3,79 miliarde euro, vor fi suplimentate cu bani care vor intra din prima tranşă din PNRR, cele 2,6 miliarde euro, astfel încât odată cu intrarea în România acestor bani, practic întreaga finanţare necesară pentru A7 Ploieşti-Paşcani este asigurată”, a explicat Cărbunaru.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a adăugat că, până la finalul acestui an, este estimat să ne apropiem de 12 miliarde euro, sumă compusă din bani europeni sau prin PNRR.
„Prin aceste sume, cele 3,79 de miliarde euro din prefinanţare la care se adaugă cele 2,6 miliarde euro din prima tranşă, dacă adăugam şi cele 3,8 miliarde euro pe care România le-a atras din fondurile europene aferente perioadei 2014-2021 ajungem la 10 miliarde euro, bani europeni, fie din cadrul financiar multianual, fie din cadrul PNRR care intră în România în această perioadă. Estimările la nivelul Ministerului de resort este că vom depăşi sau cel puţin ne vom apropia de 12 miliarde euro până la finalul acestui an. Spre comparaţie, anul trecut, potrivit datelor existente la nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, banii europeni, fără PNRR, care au fost absorbiţi în ţara noastră, au fost de 3,5 miliarde euro. Aşadar o triplare estimată a valorii fondurilor europene pe care ţara noastră le utilizează în acest an comparativ cu anul trecut”, a conchis Dan Cărbunaru.