Danemarca afirmă că Uniunea Europeană trebuie să accelereze proiectele de energie regenerabilă și să renunțe la combustibilii fosili din Rusia

eoliene, energie regenerabila

Ministrul danez al energiei, Dan Jørgensen, a cerut guvernelor europene să facă mai mult pentru a ușura procesul de aprobare a proiectelor de energie regenerabilă, pe fondul presiunii tot mai mari pentru ca acestea să se diversifice și să renunțe la combustibilii fosili din Rusia, scrie Financial Times.

Dan Jørgensen a declarat că, deși UE „a trimis unele semnale bune” în ceea ce privește fluidizarea procedurilor de autorizare, care pot dura până la nouă ani pentru parcurile eoliene, „există încă potențial pentru noi de a face mai bine”.

„Nu este vorba doar de reglementare, ci și de modul în care, în calitate de autorități publice, vă ocupați de aceste procese. Cum vă asigurați că, atunci când antreprenorul realizează acest proiect, este capabil să o facă cât mai rapid posibil?”, a spus el.

Danemarca are o experiență solidă în domeniul energiei eoliene: în 1991 a devenit prima țară care a construit un parc eolian în largul mării și își propune să devină un exportator net de energie verde până în 2030,

Jørgensen va găzdui marți un summit pe tema energiei pe insula Bornholm din Marea Baltică, unde Danemarca speră să ajungă la un acord cu Germania, Polonia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania pentru a extinde capacitatea eoliană în regiune.

În cadrul unui summit similar din luna mai, Danemarca a convenit cu Germania, Belgia și Țările de Jos să mărească energia eoliană din Marea Nordului cu 150 de gigawați – de aproximativ 10 ori mai mult decât întreaga capacitate de energie eoliană din Europa în prezent.

De asemenea, UE a formulat recomandări de bune practici privind procedurile de autorizare, despre care a afirmat că trebuie „accelerate drastic”.

Prețurile europene la gaze sunt de aproape 12 ori mai mari decât nivelurile din această perioadă a anului trecut, determinate de tăierile drastice ale fluxurilor de gaze din Rusia, ca represalii pentru sprijinul acordat de UE Kievului în urma invaziei Ucrainei. Acest lucru a sporit presiunea pentru a găsi modalități de a stimula producția de energie regenerabilă.

În septembrie, Parlamentul European va vota asupra propunerilor de creștere a ponderii surselor regenerabile de energie în mixul energetic al UE la 45% până în 2030, față de obiectivul actual de 32%.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *