Daniel Dines, UiPath, despre automatizare și viitorul muncii: Probabil că trăim în cea mai bună lume cunoscută de oameni până acum

Daniel Dines Sursa foto: Facebook

Întrucât companiile folosesc inteligența artificială și alte tehnologii avansate pentru a le ajuta în transformarea digitală, întregul subiect al roboticii pare extrem de distopic – și mulți se tem că roboții vin după joburile lor plictisitoare și repetitive. Însă UiPath, o companie publică de automatizare, spune că software-ul său nu înlocuiește oamenii.

Cofondatorul și CEO-ul Daniel Dines spune că obiectivul companiei din New York este de a le permite lucrătorilor să se concentreze doar pe părțile din munca lor pe care doar oamenii le pot face. Dines, fost inginer Microsoft, a fondat compania în 2005 în România înainte de a o muta în SUA aproximativ un deceniu mai târziu și a stabilit sediul central la New York. Aproximativ un sfert din cei peste 2.500 de angajați cu normă întreagă își au sediul în București, România.

În aprilie, UiPath a avut una dintre cele mai mari IPO-uri din SUA.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

CNBC a realizat recent un interviu cu Dines, care spune că eliminarea muncii manuale repetitive va avea o „influență extraordinară” asupra naturii locurilor noastre de muncă și că nu ar trebui să tragem concluzii pripite despre cum va arăta forța de muncă post-pandemică.

Dines susține că unul dintre avantajele de a lucra la UiPath, chiar înainte de pandemie, a fost capacitatea de a lucra de acasă în orice moment. Prin urmare, el spune că UiPath avea deja toate sistemele pentru o forță de muncă complet la distanță.

„Într-un astfel de mediu în schimbare, este cam dificil să înțelegi care va fi cel mai bun mod de a lucra de aici înainte. Deci, pentru mine, acei oameni care spun că vom lucra două zile pe săptămână, trei zile pe săptămână la distanță sau complet în persoană… Cred că este prea devreme pentru a face pariurile respective. Scopul meu, având în vedere tipul de muncă pe care îl aștept post-pandemie, este de a crea un mediu de lucru mai plăcut, mai satisfăcător și mai de dorit [pentru lucrători]. Dacă este printr-un model hibrid în care oamenii se reunesc două zile pe săptămână sau chiar două zile pe lună, cred că ar fi cu adevărat minunat. Dar cred că, în acest moment, nimeni nu înțelege cu adevărat cum va arăta în următorii câțiva ani. Va fi foarte interesant”, spune el.

În ceea ce privește automatizarea, Dines afirmă că nu despre asta este vorba, ci despre progresul tehnologiei.

„Cred că ne aflăm într-un moment foarte interesant din istorie în care s-ar putea să fim mai aproape decât credem în a pune capăt acestei capcane a muncii manuale și repetitive pe care oamenii o desfășoară încă de la începutul agriculturii, în urmă cu 10.000 de ani. Dacă poți elimina această parte a unui loc de muncă, cu toții ne putem concentra mai mult pe lucruri la care oamenii sunt mult mai bine echipați să le facă”, afirmă el.

Fondatorul UiPath susține că cel mai dificil job de pe această planetă este de a convinge un grup de oameni să vâslească în aceeași direcție.

„Devenind mai colaborativi, mai buni lideri, strategi și gânditori critici, cred, va avea o influență extraordinară asupra naturii locurilor de muncă, a calității locurilor de muncă și a calității vieții noastre. Cred că toți putem fi de acord că, în ciuda neajunsurilor tehnologiei, aceasta a creat, în cele din urmă, un nivel de viață mai bun în întreaga lume. Și probabil că trăim în cea mai bună lume cunoscută de oameni până acum. Deci, cred cu adevărat, fără niciun indiciu de ironie, că ceea ce face UiPath este cu adevărat eficient în accelerarea realizărilor umane și în evitarea acestei capcane istorice a muncii manuale, repetitive”, spune Dines.

Dines a vorbit, în interviu, și despre companiile care îi atrag în prezent atenția.

„Îmi plac foarte mult două companii în care sunt investitor timpuriu. Una se numește Miro – o platformă de colaborare online pentru construirea de diagrame și elemente de design – și cealaltă este o companie de evenimente online, ambele având una dintre cele mai rapide traiectorii de creștere pe care le-am văzut vreodată; poate cresc chiar mai repede decât a făcut-o UiPath. Ambele sunt companii europene și, în acest moment, sunt foarte optimist pentru ambele”, conchide fondatorul UiPath.

Citește interviul integral pe CNBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: