Daniel Metz, fostul CEO al NTT DATA România, a fost numit prorector la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia: „Vrem să construim aici o universitate de tip antreprenorial” / Profesorii vor merge în stagii în firme cel puțin o săptămână pe an

Daniel Metz, NTT Data Sursa foto: Alumni UBB

Daniel Metz, fostul CEO al companiei NTT DATA Romania, a fost numit prorector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, alături de profesorii Lucian Viorel Marina și Ioan Lucian Popa, scrie EduPedu. Într-un interviu acordat publicației Alba 24, Daniel Metz a povestit cum a acceptat propunerea lui Daniel Breaz, reales pentru al patrulea mandat la conducerea Universității, de a deveni prorector în Alba Iulia și care sunt obiectivele mandatului său.

În 2000, Daniel Metz a înființat EBS România, cumpărată în 2013 de către compania japoneză NTT DATA. A fost CEO al companiei de IT NTT DATA Romania până în 2021, când a devenit președintele Consiliului de Administrație, iar din 2023 este executive advisor extern al companiei cu sediul central în Cluj-Napoca, cu birouri în București, Sibiu, Timișoara, Brașov și Iași și cu peste 2.000 de angajați, potrivit site-ului propriu. Metz este din 2022 cadru titular la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în Departamentul de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în Limba Germană al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și din 2021 este și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

Într-un interviu acordat publicației Alba 24, Daniel Metz a declarat că „vrem să construim aici o universitate de tip antreprenorial. O universitate în care mediul de afaceri, agenții economici să fie integrați și implicați direct în activitățile didactice”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Avem un context unic. Dacă este să ne uităm la agenții economici din județul Alba, avem o salbă întreagă de firme germane sau internaționale de înaltă calitate, producători de componente auto, avem foarte multe firme. Pe urmă avem niște firme antreprenoriale românești extrem de puternice, pornind de la Transavia, Elit, Apulum și dacă este să comparăm Alba Iulia cu Clujul, noi avem în Alba Iulia mai multe locuri de muncă raportat la numărul de studenți decât există în Cluj. În Cluj, numărul de studenți este mult mai mare decât oportunitățile de locuri de muncă ce există”, a precizat Metz.

Fostul CEO al companiei IT a anunțat că una dintre măsurile pe care vrea să le implementeze în mandatul de prorector este de a trimite profesorii în stagii în companii.

„O altă măsură pe care doresc să o implementez: noi ne trimitem studenții în fiecare an să facă practică, internship-uri [stagii] pe la firme săptămâni de zile, dar eu n-am văzut niciun profesor care să meargă la firme, de exemplu o săptămână pe an, și să vadă cum se derulează activitatea dintr-un departament de marketing. Dacă tot predau marketing. Nu fac nicio legătură cu niciun cadru didactic din UAB [Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia], vorbesc teoretic. Dacă eu predau marketing, eu trebuie să știu ce se întâmplă în marketing în ziua de astăzi. Haideți să mă duc o săptămână pe an cel puțin la Bosch, la Mercedes, la Transavia, la știu eu ce firme și să văd ce înseamnă lansarea unui produs, ce înseamnă segmentarea unei piețe, să înțeleg cum funcționează piața, pentru că după ce mă întorc și acolo eu văd absolvenții mei care lucrează deja în departamentele respective și văd cu ce probleme sunt confruntați, ce sarcini au de rezolvat, când mă întorc la catedră probabil că o să-mi adaptez discursul ca profesor, o să-mi adaptez materialul de învățământ realității pe care am văzut-o în teren. Pentru că în momentul de față sistemul de învățământ, dar nu numai la noi, ci și internațional, funcționează de obicei după următorul model: absolvenți foarte buni rămân în universitate, își fac doctoratul, devin asistenți, încep să predea, citesc tot mai multe cărți, încep să și scrie cărți, dar n-au făcut niciodată marketing real, să fie pe câmpul de luptă, să le dea vântul rece în obraz. Acesta este iar un element de integrare, în sensul în care nu numai studenții merg, ci merg și cadrele didactice în economie să înțeleagă lucrurile astea mai bine. Pe urmă, trebuie să responsabilizăm și mediul de afaceri, să vină și ei în activitățile didactice. Și se fac niște lucruri extraordinare aici în Alba Iulia, companii care sunt implicate cu niște investiții enorme în cadrul universității pentru a pune la dispoziția studenților bază tehnico-materială pentru activitățile didactice”, a declarat Daniel Metz, din luna martie numit prorector la Universitatea din Alba Iulia.

Citește integral pe EduPedu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: