Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă UE: Republica Moldova cumpără 80% din electricitate din România. Țara este în discuții cu mai multe state pentru achiziția de electricitate

rep mold

Republica Moldova cumpără 80% din electricitate din România, după ce electricitatea din Ucraina si Transnistria nu a mai fost disponibilă, a declarat Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă UE, în timpul unei întâlniri cu presa de la Bruxelles.

Așa se face că Republica Moldova plătește un preț de 6 ori mai mare față de septembrie anul trecut și este o posibilitate ca acest preț să crească în viitor. O măsură luată în considerare este de a găsi un mecanism de compensare pentru grupurile vulnerabile, afectate de această criză energetică, a declarat Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă UE, în timpul unei întâlniri cu presa de la Bruxelles. În acest sens, a fost creată o pagină web unde s-au înregistrat deja câteva sute de mii de persoane.

„Suntem într-o situație foarte complicată și la zi 80% din electricitate este cumpărată din România”, transmite aceasta.

Oportunitățile la care se uită Republica Moldova este a găsi cât mai mulți producători sau companii care ar putea vinde electricitate Republicii Moldova. Există discuții bilaterale cu România și alte state, printre care și Bulgaria, Slovacia sau Polonia.

În prezent, potrivit acesteia, s-a făcut un efort pentru a reduce din consumul de energie: 57% consum gaze naturale și 14% electricitate în octombrie 2022 față de 2021. 

„Avem un deficit de electricitate de 8,2% și este important de a găsi soluții pentru perioada medie sau pe termen lung”, precizează Daniela Morari.

În prezent, 7 milioane de metri cubi de gaz sunt stocate în Ucraina, cantitate care ar ajunge pentru o lună. În trecut, Republica Moldova cumpăra 30% din energie electrică din Ucraina și 70% din Transnistria, însă din 11 octombrie Ucraina nu a mai putut exporta electricitate. Prin urmare, diferența de 30% a fost acoperită de România din luna octombrie. Din împrumutul de 300 de milioane de euro primit de la BERD, Moldova a consumat deja 100 pentru a face provizii de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *