Date provizorii, după raportări din numai o treime din comunele din Iași: Aproape 18.000 de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă în judeţ

agricultura seceta Foto: Forța Fermierilor, Facebook

Aproape 18.000 de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă în judeţul Iaşi și deocamdată sunt făcute raportări din o treime din comunele judeţului, transmite News.ro

Prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, a declarat luni că activitatea de inventariere a culturilor afectate de secetă continuă, iar până în prezent au fost identificate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi aproape 17.600 hectare.

“Raportările sunt realizate de către reprezentanţii primăriilor şi sunt transmise către comisia stabilită prin ordin de prefect. Conform datelor primite de la Direcţia pentru Agricultură, au fost identificate la nivel local 12.700 hectare afectate de secetă la culturile de primăvară şi în jur de 4.900 hectare la culturile de toamnă, centralizări realizate de 31 unităţi administrativ-teritoriale. Situaţia este în dinamică şi se modifică în fiecare zi”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi.

Comisia constituită prin ordin al prefectului îşi va desfăşura activitatea până la data de 15 decembrie şi este formată din trei reprezentanţi din cadrul Direcţiei pentru Agricultură, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi de la Primăria pe raza căreia se află terenul agricol.

Comisia va întocmi procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea şi centralizarea datelor conţinute în rapoartele operative realizate la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, evaluările urmând a fi realizate în prezenţa fermierului sau a reprezentantului acestuia.

Pentru culturile din anul 2022 depunerea înştiinţărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinaţie agricolă înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ale căror suprafeţe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la 1 august 2022, pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2021.

Pentru celelalte culturi, aceste înştiinţări pot fi trimise până cel târziu la 15 noiembrie 2022.

Foto: Forța Fermierilor, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *