De ce au apărut problemele în sistemul energetic național: „Incoerențe, birocrație și o abordare populistă” – CEO-ul PPC România, care a cumpărat Enel

Alessio Menegazzo PPC

Cauzele pentru pentru prețurile mari pe piețele de energie și pentru problemele cu care se confruntă Sistemul Energetic Național din România în ultimele zile sunt multiple, afirmă Alessio Menegazzo, CEO și Country Manager la PPC Romania, compania care a cumpărat activele Enel din România. Amintim că zilele caniculare cu stres termic neobișnuit și cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius pentru mai multe zile consecutive au dus la prețuri record la energie și la pene de curent locale.

Potrivit lui acestea probleme sunt „incoerențele în adoptarea unei Strategii Energetice Naționale, birocrație și o abordare populistă”, iar toate acesta contribuie la amânarea beneficiilor colective aduse de tranziția energetică, un proces care se întâmplă deja în alte state UE.

„Creșterea numărului de cetățeni români are au investit inclusiv proprii bani pentru a deveni prosumatori a diminuat efectele dificultăților din sectorul de producție, însă au generat și probleme – în creștere – pentru gestionarea rețelelor, prin inducerea de dezechilibre în anumite intervale orare. Propunerea de lege prin care se dorește adopția soluțiilor de stocare pentru producția casnică descentralizată este una oportună”, afirmă Menegazzo.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Stocarea oferă oportunitatea unei tranziții energetice ordonate, una rezilientă la momente de șoc determinate de vreme, de limitări tehnice sau comerciale.

În opinia sa, o strategie energetică bine planificată și coerentă, care ar permite maximizarea beneficiilor pentru toți clienții, trebuie să meargă împreună cu investițiile în digitalizarea rețelelor, un proces care trebuie accelerat și încurajat în mod corespunzător.

„Tranziția energetică fără o planificare strategică generează deja cazuri nefericite în Europa. De exemplu, în cazul Olandei, o politică accelerată de electrificare și de instalare de surse de producție cu caracter variabil, dar necorelată cu întărirea rețelelor de transport și distribuție sau cu investiții semnificative în soluții de stocare, a dus la dezechilibre tehnice majore, la timpi mari de așteptare pentru noi racordări sau, în anumite situații, la acțiuni de limitare a producției prin ordine de dispecerizare”, transmite Menegazzo.

CEO-ul PPC România arată că, în țara noastră, aceste dezechilibre (precum și lipsa unor politici bine planificate) deja generează provocări în operarea rețelelor, precum și nemulțumiri în rândul prosumatorilor.

Potrivit lui, soluțiile de stocare locală pot ameliora aceste probleme, prin asigurarea unui spațiu „tampon” între nivelul producției și rețelele subdimensionate, precum și a unei „punți” între orele de producție de vârf (ziua) și cele de consum de vârf (seara).

El susține că instalarea de echipamente de stocare pentru prosumatori va aduce multiple avantaje, atât din punct de vedere tehnic, prin gestionarea eficientă a energiei – practic prin prelungirea utilizării energiei electrice produse local, astfel încât aceasta să fie consumată chiar și în orele fără radiație solară – cât și din punct de vedere comercial, optimizând schimburile comerciale între clienți și furnizori. Beneficiile nu vor fi limitate doar la prosumatori, ci vor ajuta rețelele electrice, reducând congestiile, gestionate cu tot mai mare dificultate.

„În acest context, susținerea prosumatorilor poate și trebuie să continue prin diferite soluții, potrivite locului de consum. Se pot întrevedea subvenții similare celei existente azi, dar care să includă și soluții de stocare sau – luând în seamă scăderea costurilor pentru panourile electrice – subvențiile se pot îndrepta cu preponderență spre soluții de stocare, aspect ce va genera același efect benefic de scădere a prețului tehnologiei, pe termen mediu”, conchide Alessio Menegazzo.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.