De ce crește consumul, deși perspectivele sunt întunecate. Economiști: Din cauza inflației mari, oamenii investesc în bunuri de folosință îndelungată. Consumul este menținut de programele guvernamentale/ Avertisment: Economia încetinește, putem vorbi chiar de recesiune

benzina carburant alimentare pompa

Economia a intrat într-un proces de decelerare, cred economiștii. Și asta cu toate că datele de la Institutul Național de Statistică arată creșteri ale cifrei cu afaceri din comerțul cu amănuntul.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele 7 luni ale acestui an, în comparație cu perioada similară a anului trecut.  Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creșterea volumului cifrei de afaceri a fost de 6,2%. Au fost luate în calcul vânzările de combustibili, de produse alimentare, nealimentare, de băuturi și de tutun.

Totuși, majorarea de 3,4 la sută, ca serie ajustată este cea mai mică din acest an, în comparație cu celelalte luni ale anului. În ianuarie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a urcat cu 9,7 la sută față de ianuarie 2021, în februarie a fost o majorare de 8,8 la sută față de februarie 2021. Din aprilie, cifrele au fost în scădere de la o lună la alta. Astfel, aprilie 2022 a fost în urcare cu 6,6 la sută, mai 2022 a crescut cu 5,3 la sută, iunie 2022 cu 4,3 la sută, iar iulie 2022 a avut o majorare de doar 3,4 la sută față de luna iulie a anului trecut.  

Conform Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), Slovenia, Malta, Polonia, Ungaria şi România sunt statele membre UE cu cel mai semnificativ avans al volumului comerţului cu amănuntul, în iulie.

Ce spun economiștii

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, consideră că economia României a intrat într-un proces de încetinire, iar tendința va continua. Consumul a atins deja niveluri semnificativ mai mari decât cele dinainte de pandemie, dar această tendință nu mai continua, apreciază el.

Codîrlașu crede că nivelul mai ridicat al consumului din primele luni ale acestui an a fost susținut de banii economisiți de oameni în pandemie, precum și de teama de inflație. Tocmai de aceea oameni au investit în bunuri de folosință îndelungată.

El mai spune că tendința de decelerare a economiei va continua în lunile următoare din cauza temerilor de recesiune din Uniunea Europeană și a incertitudinilor economice.

Pe de altă parte, Adrian Codîrlașu crede că reducerea prețului combustibililor cu 50 de bani acordați de guvern a fost doar o mișcare de imagine, care nu a ajutat consumul, ci doar a ținut inflația pe loc.

La rândul său, profesorul de economie Cristian Păun spune că populația este menținută în consum prin programele guvernamentale. Astfel, prin faptul că a compensat prețurile energiei și gazelor, executivul le-a lăsat oamenilor mai mulți bani care s-au dus în consum. 

De asemenea, mai observă Cristian Păun, creșterea valorică a consumului din datele anunțate de Institutul de Statistică trebuie privită și cu gândul la inflația mare din acest an. Astfel, cu toate că volumul cifrei de afaceri a crescut, au crescut și prețurile, ceea ce poate însemna și că vânzările sunt mai mici. 

Iar în condițiile unei performanțe tot mai scăzute de la o lună la alta, putem chiar să atragem atenția asupra unei posibile recesiuni, mai spune profesorul de economie Cristian Păun.

sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. ‘Intunericul’ se trage de la Noaptea Mintii, dar acolo e mereu liniste … Economistii au testat butelia cu chibritul … ca niste genii vero. Va las sa va odihniti in pace. Somn usor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *