De ce pierd bani giganții tech, după anunțul tarifelor Trump

apple, tehnologie, gigant companie tehnologica americana, iphone Sursa foto: ID 324327536 © Alexandre Fagundes De Fagundes | Dreamstime.com

Acțiunile companiilor tech au fost lovite joi în urma anunțului anterior al președintelui Trump privind tarifele, un semn al vulnerabilității sectorului la o posibilă recesiune, precum și la creșterea prețurilor la orice, de la bunuri de consum la hardware, scrie Wall Street Journal.

Cele șase companii de tehnologie cu capitalizări de piață de trilioane de dolari (Apple, Nvidia, Microsoft, Amazon, Alphabet și Meta Platforms) au pierdut joi o valoare bursieră combinată de 985 de miliarde de dolari.

„Cu toții am avut speranța că este o fanfaronadă și o tactică de negociere”, a declarat Tomasz Tunguz, partener general la firma de capital de risc Theory Ventures, vorbind despre anunțul de miercuri al președintelui Trump. „Pentru toate țările de pe lista de ieri, o mulțime de oameni au fost uimiți”.

Analize Economedia

Unele companii de tehnologie precum Apple ar fi afectate de creșteri abrupte ale costurilor, deoarece se bazează pe lanțuri de aprovizionare internaționale. Multe dintre produsele necostisitoare pe care consumatorii le găsesc pe Amazon vor deveni mai scumpe, deoarece provin din China.

Meta ar putea fi afectată puternic în afacerile sale de publicitate, deoarece companiile din întreaga lume își reduc bugetele de publicitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Cipurile nu se confruntă cu noi tarife, dar adesea sunt inserate în produse electronice care se confruntă cu astfel de tarife, astfel încât va fi greu pentru Nvidia sau Broadcom să scape de probleme.

Un „far luminos” în furtună ar putea fi software-ul. Microsoft a depășit joi performanțele altor companii de tehnologie. Software-ul nu este un produs pentru care tarifele pot fi aplicate cu ușurință, deoarece poate fi vândut pe piața internă oriunde este utilizat. Iar companiile de software nu au lanțuri internaționale de aprovizionare de care să își facă griji, ci doar oameni care scriu coduri.

Unele acțiuni tehnologice sunt vulnerabile se vând mai mult, pur și simplu pentru că sunt scumpe. Conform FactSet, Tech Sector SPDR ETF se tranzacționează la un preț de 33 de ori mai mare decât câștigurile pe 12 luni, comparativ cu 24 de ori mai mare decât cel al S&P 500 SPDR ETF.

Investitorii licitează de multe ori acțiuni tehnologice în timpul piețelor în creștere, deoarece sunt încântați de creșterea viitoare. Atunci când optimismul se transformă în pesimism sau într-o mai mare incertitudine cu privire la traiectoria creșterii veniturilor, primele de preț ale acțiunilor se pot evapora rapid. Mai puțini oameni doresc să speculeze cu privire la creșterea viitoare atunci când perspectivele pe termen scurt sunt îngrozitoare.

Entuziasmul general cu privire la inteligența artificială a făcut să crească o serie de acțiuni tehnologice.

„Dacă ești optimist în ceea ce privește inteligența artificială, o mișcare de scădere a pieței pe termen scurt ca aceasta este un cadou pe termen lung”, a declarat Jeff Richards, managing partner la firma de risc Notable Capital.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.