Locuitorii din multe orașe europene au început să protesteze față de turismul de masă. Cum s-a ajuns aici? “Oamenii simt că orașele lor nu mai sunt ale lor. Nu mai pot merge pe străzi, chiriile au ajuns de neatins pentru ei, viața e tot mai complicată și mai scumpă în orașele devenite destinații turistice de top”, a explicat profesorul universitar Luca Zarrilli, specialist în geografie economică și politică, prezent în această săptămână în România, la Oradea.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Profesorul universitar Luca Zarrilli, de la Universitatea „G. d`Annunzio”, din Chieti – Pescara, s-a aflat, în aceste zile, pentru a cincisprezecea oară la Oradea, după cum anunță reprezentanții universității orădene.
Cu ocazia vizitei sale la Oradea, Zarrilli a susținut, în fața studenților și masteranzilor de la Facultatea de Geografie, Turism și Sport din Oradea conferința „Posillipo – Napoli, între fascinație și frustrare. Reflecții asupra dimensiunii turistice a unui cartier «exclusivist»”.
Universitarul originar chiar din Napoli abordează tema unui cartier foarte bogat în parcuri și vestigii istorice, dar aproape închis turiștilor, care spune el „nu pot să ajungă nici până la malul mării”. Prof. Zarrilli susține că review-urile turiștilor care au trecut prin Posillipo „confirmă aceste sentimente de frustrare, cauzate de faptul că poți vedea, dar nu poți atinge”.
Universitarul italian a vorbit și despre opoziția, adeseori brutală, pe care o manifestă tot mai mulți locuitori ai unor destinații de top din Europa față de turismul de masă.
„Este o reacție firească a oamenilor, efectul natural al turismului transformat într-o mega-industrie. Oamenii simt că orașele lor nu mai sunt ale lor. Nu mai pot merge pe străzi, chiriile au ajuns de neatins pentru ei, viața e tot mai complicată și mai scumpă în orașele devenite destinații turistice de top”, explică Luca Zarrilli, citat de Universitatea din Oradea.
El spune că științe precum geografia turismului sau geografia economică sunt chemate ca, împreună cu autoritățile publice locale, să găsească soluții de compromis.
„Unele orașe, precum Barcelona sau Veneția, aproape că nu mai aparțin locuitorilor lor. E frustrant pentru localnici și neplăcut chiar și pentru turiști. Managementul destinațiilor, distribuirea unitară a turiștilor pe tot parcursul anului, strategii care să reducă presiunea pusă pe anumite zone, sunt soluții gândite de noi și de către colegii noștri pentru a îmbunătăți experiența de locuire și, în egală măsură, cea turistică oferite de marile orașe. Administrațiile locale nu trebuie decât să pună în practică soluțiile oferite lor de specialiștii din mediul universitar”, conchide prof. Luca Zarrilli.