VIDEO De ce s-au scumpit polițele RCA, deși tarifele sunt plafonate – explicațiile ASF

asigurare auto rca Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Polițele RCA s-au scumpit cu 11% pentru firme și cu 17% pentru persoanele fizice în ultimul an, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF responsabil de sectorul asigurărilor, a explicat marți motivele pentru aceste scumpiri.

Sorin Mititelu, ASF

Pe ansamblul întregii piețe, la 31 martie 2024, prima medie RCA anualizată s-au situat în jurul valorii de 1.386 lei, în creștere cu aproape 18% comparativ cu trimestrul 1 din 2023. Pentru persoane fizice, prima a fost de 1.079 lei, în timp ce pentru persoane juridice a fost de 2.157 lei.

  • Primul și cel mai important factor care a dus la scumpirea RCA, spune Sorin Mititelu, este faptul că înainte de plafonare rata de combinare era subunitară, iar acest lucru nu era normal, deci era necesară o ajustare. „Trebuie să revii la un preț care să îți permită supraviețuirea”.
  • Al doilea factor a fost determinat de inflația daună, care s-a ridicat la 20,5%, spune Sorin Mititelu. Potrivit lui, inflația generală se transferă și către zona de asigurări și este dată de costurile cu despăgubirile.
  • De asemenea, s-a creat și un spațiu în sensul că la începutul lunii ianuarie a fost actualizat tariful maximal cu 6,8%.
  • Asiguratorii au beneficiat de reducere de cost prin plafonarea comisionului brokerilor la 8%.
  • Până în martie anul trecut contribuțiile la fondul de garantare a asiguraților BAAR erau la 1,5% iar după au fost majorate și au fost introduse și alte contribuții speciale.

ASF verifică și cum s-a putut face această creștere a tarifelor pe timp de plafonare.

  • „Întâi a fost ajustarea de 6,8%, deocamdată asta este concluzia până la finalizarea unor verificări și faptul că toți asigurătorii și-au setat și o marjă de negociere, discount, care a fost destul de generoasă care a permis să ofere noi prețuri la reînnoire. Aveau discounturi 20-40% pe diverse segmente de clienți. Ulterior unii au scăzut de la 40% la 20% acest discount. Astfel au crescut preturile și cu 20%. Asta a dus la o creștere a tarifului final”, spune Mititelu.
  • Noi facem verificări pentru a confirma sau identifica alte probleme, dar deocamdată nu am găsit alte elemente. Această creștere este obiectivă și s-a realizat într-un cadru corespunzător reglementărilor în vigoare cel puțin până la proba contrarie”, a spus marți vicepreședintele ASF.

Sorin Mititelu a precizat că per total este o situație cu elemente obiective și era necesară, pentru că piața de asigurări auto RCA nu mai poate continua cu cheltuieli mai mari decât veniturile. „Această creștere este obiectivă și s a realizat într-un cadru corespunzător”, a spus el.

Comentarii

  1. Noi fraierii platim si toti restul se inbogatesc… trai pe vatrai la ASF…. la stat venituri deci salarii…. firmele de asigurati…

  2. Criminali notorii, sa ajunga RCA ul in 3 ani de 4 ori mai scump. La fiecare scumpire “motivatii” cum si de ce a crescut pretul. Nicio scadere, nici macar un pret stabilizat. In niciun caz cumparatorii nu au avantaje

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.