Polițele RCA s-au scumpit cu 11% pentru firme și cu 17% pentru persoanele fizice în ultimul an, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF responsabil de sectorul asigurărilor, a explicat marți motivele pentru aceste scumpiri.
Pe ansamblul întregii piețe, la 31 martie 2024, prima medie RCA anualizată s-au situat în jurul valorii de 1.386 lei, în creștere cu aproape 18% comparativ cu trimestrul 1 din 2023. Pentru persoane fizice, prima a fost de 1.079 lei, în timp ce pentru persoane juridice a fost de 2.157 lei.
- Primul și cel mai important factor care a dus la scumpirea RCA, spune Sorin Mititelu, este faptul că înainte de plafonare rata de combinare era subunitară, iar acest lucru nu era normal, deci era necesară o ajustare. „Trebuie să revii la un preț care să îți permită supraviețuirea”.
- Al doilea factor a fost determinat de inflația daună, care s-a ridicat la 20,5%, spune Sorin Mititelu. Potrivit lui, inflația generală se transferă și către zona de asigurări și este dată de costurile cu despăgubirile.
- De asemenea, s-a creat și un spațiu în sensul că la începutul lunii ianuarie a fost actualizat tariful maximal cu 6,8%.
- Asiguratorii au beneficiat de reducere de cost prin plafonarea comisionului brokerilor la 8%.
- Până în martie anul trecut contribuțiile la fondul de garantare a asiguraților BAAR erau la 1,5% iar după au fost majorate și au fost introduse și alte contribuții speciale.
ASF verifică și cum s-a putut face această creștere a tarifelor pe timp de plafonare.
- „Întâi a fost ajustarea de 6,8%, deocamdată asta este concluzia până la finalizarea unor verificări și faptul că toți asigurătorii și-au setat și o marjă de negociere, discount, care a fost destul de generoasă care a permis să ofere noi prețuri la reînnoire. Aveau discounturi 20-40% pe diverse segmente de clienți. Ulterior unii au scăzut de la 40% la 20% acest discount. Astfel au crescut preturile și cu 20%. Asta a dus la o creștere a tarifului final”, spune Mititelu.
- Noi facem verificări pentru a confirma sau identifica alte probleme, dar deocamdată nu am găsit alte elemente. Această creștere este obiectivă și s-a realizat într-un cadru corespunzător reglementărilor în vigoare cel puțin până la proba contrarie”, a spus marți vicepreședintele ASF.
Sorin Mititelu a precizat că per total este o situație cu elemente obiective și era necesară, pentru că piața de asigurări auto RCA nu mai poate continua cu cheltuieli mai mari decât veniturile. „Această creștere este obiectivă și s a realizat într-un cadru corespunzător”, a spus el.