UPDATE Decizie în unanimitate/ Euroins a pierdut un recurs împotriva Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) / EIG a contestat raportul la Curtea de Justiție a UE

Euroins Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia mixtă de recurs a Autorităților Europene de Supraveghere respinge recursul formulat de Euroins Insurance Group AD împotriva Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), se arată într-un comunicat al EIOPA.

  • UPDATE Euroins Insurance Group (EIG) AD, parte a Eurohold Bulgaria AD, anunță că a depus un recurs oficial la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu așa-numitul raport al EIOPA emis la 28 martie 2023 și care se referea la evaluarea rezervelor tehnice ale Euroins România la data de 30 septembrie 2022.

Conform companiei, contestația depusă la CJUE face parte din seria de acțiuni menite să protejeze acționarii și părțile interesate ale EIG împotriva prejudiciilor cauzate de modul în care a fost întocmit, emis și prezentat acest raport. De asemenea, își propune să asigure o transparență deplină asupra evoluției situației Euroins România (EIRO), căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a revocat licența de funcționare pe 17 martie 2023. EIG a considerat că decizia ASF încalcă legislația UE și legislația națională, și de aceea a contestat-o în instanță, arată EIG. Compania precizează că sesizarea CJUE garantează, de asemenea, că legea UE a fost aplicată în mod consecvent de către toate instituțiile UE și autoritățile de reglementare relevante din statele membre.

„Raportul EIOPA privind rezervele tehnice ale Euroins România a fost emis pe 28 martie, la 11 zile după ce ASF a retras licența EIRO. Niciun document oficial nu a fost publicat de EIOPA în același timp cu referire la acest raport, și nici un fel de document oficial în acest sens nu a fost de fapt înaintat către EIG.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Aceasta a însemnat incapacitatea de a se informa cu privire la constatări, de a se apăra și de a răspunde afirmațiilor din spațiul public, în condițiile în care în zilele următoare, părți fragmentate din acest raport al EIOPA au fost scurse în presă către câteva publicații românești, ceea ce constituie o altă încălcare a regulilor din domeniu.

În plus, același raport a fost prezentat de ASF Curții de Apel București, care a limitat suplimentar capacitatea EIG de a asigura cea mai bună protecție juridică posibilă pentru interesele clienților și acționarilor săi asigurați

Ulterior, grupul de asigurări a contestat acest raport la Camera de Apel (BoA) a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA), susținând că a prejudiciat în mod semnificativ dreptul la apărare al companiei, nu a respectat principiile UE ale statului de drept și a ignorat solicitarea inițială a grupului de revizuire imparțială și independentă a rezervelor ЕIRO. La 8 iunie, Consiliul de Administrație al ESA a decis să nu revizuiască recursul EIG pe fond”, arată EIG.

Știrea inițială 

Camera Comună de Apel (“Camera”) a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA) a decis, în unanimitate, că recursul formulat de Euroins Insurance Group AD (“Euroins”) împotriva Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) este inadmisibil. Contestația a fost introdusă în legătură cu un raport al EIOPA care evaluează provizioanele tehnice ale Euroins.

Euroins a solicitat Camerei de recurs să anuleze raportul EIOPA deoarece, potrivit Euroins, EIOPA a acționat cu depășirea competențelor sale de reglementare și a încălcat drepturile Euroins România, precum și principiile proporționalității, independenței, obiectivității și transparenței.

Consiliul a constatat că raportul EIOPA nu a avut un efect obligatoriu din punct de vedere juridic asupra autorităților naționale și, prin urmare, nu poate fi contestat. În plus, comisia a concluzionat că recurentul poate contesta, în fața instanțelor naționale, deciziile autorităților naționale adoptate pe baza raportului EIOPA.

În 8 iunie 2023, Camera de recurs a ESA a respins cererea de suspendare în recursul Euroins Insurance Group AD împotriva EIOPACamera de recurs a Autorităților europene de supraveghere (ESA), în recursul formulat de Euroins Insurance Group AD împotriva Autorității europene pentru asigurări și pensii ocupaționale (EIOPA), a decis în unanimitate, la 8 iunie 2023, să respingă cererile de suspendare.

Camera de recurs a concluzionat că cererile de măsuri provizorii de suspendare trebuie să fie respinse, deoarece Euroins Insurance Group nu a reușit să demonstreze că au fost îndeplinite condițiile, în conformitate cu articolul 10 alineatele (1) și (2) din Regulamentul de procedură al Camerei de recurs.

Aceste condiții se referă la urgența și la iminența unui prejudiciu grav și ireparabil cauzat de Raportul EIOPA publicat la 28 martie 2023 și intitulat “Evaluarea EIOPA privind evaluarea provizioanelor tehnice brute și nete de reasigurare pentru portofoliul de răspundere civilă auto al Euroins România Asigurare-Reasigurare”.

Concluziile raportului au arătat că Euroins avea conform EIOPA, un deficit între 550 de milioane de euro și 581 de milioane de euro, scria Libertatea după decizia din 8 iunie.

Cifrele lipsei de solvabilitate calculate de EIOPA, mai mari decât cele calculate de ASF, au apărut public după ce Euroins a contestat raportul EIOPA. EIOPA a câștigat la un for european și a făcut public verdictul acestei comisii.

Comisia care a judecat cazul Euroins vs EIOPA a concluzionat „că cererile de măsuri provizorii de suspendare trebuie să fie respinse, deoarece Euroins Insurance Group nu a reușit să demonstreze că au fost îndeplinite condițiile” pentru a invoca „iminența unui prejudiciu grav și ireparabil cauzat de Raportul EIOPA”.

Conform informațiilor din decizia Comisiei ESA, raportul EIOPA a fost finalizat pe 28 martie, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România a decis, în 17 martie, retragerea licenței Euroins.
ASF a acuzat lipsa de solvabilitate a Euroins, care acumula întârzieri și procese pentru achitarea cererilor de despăgubiri și descoperise o lipsă de  445 de milioane de euro, pentru asigurarea cerințelor de solvabilitate.

Tribunalul București a declarat falimentul Euroins pe 9 iunie 2023, în urma cererii formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: