Decizie istorică a Rezervei Federale: dobânda a fost majorată cu 0,75% pentru a patra oară la rând. Măsura, luată pentru a lupta cu inflația care a sărit de 6%. Creșterile viitoare de dobândă ar putea fi mai mici

federal reserve Foto: Wikipedia

Rezerva Federală a majorat miercuri ratele dobânzilor cu 0,75 la sută, continuând să lupte cu cea mai gravă izbucnire a inflației din ultimii 40 de ani, care a ajuns în septembrie la 6,2 la sută, scrie Reuters.

Pe de altă parte, a semnalat că viitoarele creșteri ale costurilor de împrumut ar putea fi făcute în pași mai mici pentru a ține cont de “înăsprirea cumulativă a politicii monetare” pe care a adoptat-o până acum.

Noul limbaj din declarația de politică monetară a luat notă de impactul încă în evoluție pe care l-a declanșat ritmul rapid de majorare a ratelor de dobândă al Fed și de dorința de a se concentra asupra unui nivel al ratei fondurilor federale “suficient de restrictiv pentru a readuce inflația la 2% în timp”.

“Creșterile continue în intervalul țintă vor fi adecvate”, a declarat banca centrală americană la finalul ultimei sale ședințe de politică monetară de două zile. Deși nu exclud nicio decizie viitoare, oficialii au precizat: “La stabilirea ritmului creșterilor viitoare ale intervalului țintă, Comitetul (Federal pentru Piața Deschisă) va ține cont de înăsprirea cumulativă a politicii monetare, de decalajele cu care politica monetară afectează activitatea economică și inflația, precum și de evoluțiile economice și financiare”.

Limbajul recunoaște dezbaterea amplă care a apărut în jurul înăspririi politicii Fed, impactul acesteia asupra economiilor americană și mondială și pericolul ca majorările mari și continue ale ratelor să tensioneze sistemul financiar sau să declanșeze o recesiune.

Decizia de politică monetară a stabilit rata țintă a fondurilor federale într-un interval cuprins între 3,75% și 4%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2008. 

Banca centrală americană a majorat ratele la ultimele șase ședințe începând cu luna martie, când dobânda era aproape zero.

A fost marcată astfel cea mai rapidă rundă de creșteri de rate de la lupta fostului președinte al Fed, Paul Volcker, pentru a controla inflația în anii 1970 și 1980.

Comunicatul Fed a precizat că oficialii au rămas “foarte atenți la riscurile inflaționiste”, deschizând ușa pentru noi majorări.

Economia, a precizat Fed, pare să aibă o creștere modestă, cu creșteri încă “robuste” ale locurilor de muncă și un șomaj scăzut.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *