Declin pentru acțiunile Petrom și Romgaz la bursă, după apariția proiectului privind suprataxarea companiilor din petrol și gaze

bvb

Scăderi semnificative azi pe Bursa de Valori București pentru acţiunile OMV Petrom și Romgaz, după anunțul că guvernul pregătește taxa „de solidaritate” pentru companiile din Energie și aprobarea ordonanței.

UPDATE. Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului de Finanţe, Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului numărul 1854/2022 al Consiliului. Contribuția se aplică firmelor din sector care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021. Companiile din energie ar urma să plătească un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare

Acțiunile OMV Petrom consemnează la închiderea ședinței un declin de 6,14%, iar cele ale Romgaz -5,75%.

„Impactul noutății legislative s-a văzut, cu siguranță. Aceste companii nu au avut asemenea scăderi de ceva vreme, exceptând perioada izbucnirii războiului din Ucraina sau a unor ordonanțe care au afectat sectorul. Întreaga piață a închis pe roșu, s-a putut sesiza un fenomen de contagiune. Investitorii sunt afectați de orice taxă nouă, care face ca profiturile companiilor să se diminueze. Un investitor își face calcule pe dividende, pe profit la final de an; alta e când afli că o parte din sume merg pe alte taxe. E justificată această scădere de azi, unii investitori vor alege să iasă de pe aceste acțiuni, cel puțin pe o perioadă. Lucrăm încă la scenarii pentru a vedea mai exact care va fi impactul ordonanței”, explică Lucian Isac, director general Estinvest, societate de brokeraj pe piața de capital.

Calculele depind de forma finală a legii, care nu e încă publicată în Monitorul Oficial, dar și de rezultatele pe tot anul 2022 (și pe ultimul trimestru al anului), care nu sunt încă publice.

„În cazul Petrom, impactul va fi un pic mai mare decât în cazul Romgaz, pentru că la Romgaz profitul pe 2022 e mai apropiat de media celor patru ani. OMV a avut un profit mult mai mare, așa că această taxă se va simți mai mult la OMV. Pe de altă parte, am văzut de ceva vreme discuții la nivel european, cred că era o temere de ceva vreme în piață, iar prețul de vânzare al Petrom nu reflecta profitul. OMV a avut un an fenomenal, e încă o oportunitate pentru investitori. Având în vedere contextul actual nefericit, cu războiul din Ucraina, cu prețurile la energie, probabil profiturile companiilor din energie vor fi în continuare interesante”, consideră Isac.

Știrea inițială. În ședința de guvern de astăzi, miniștrii au pe masă proiectul de OUG elaborat de Ministerul Finanțelor și prin care companiile din energie ar urma să plătească un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare. Mai precis, este vorba despre câştigurile care în 2022 și 2023 depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021.

Mai multe aici:

BREAKING Textul integral al proiectului de OUG pentru suprataxarea companiilor din petrol și gaze. Cum se aplică taxa și unde se duc banii. Fondurile s-ar putea întoarce la companii dacă fac investiții – DOCUMENT

În jur de ora 13.00, acțiunile OMV Petrom consemnau un declin de -4,82%, iar cele ale Romgaz -4,25%.

Guvernul a calculat că va strânge din această suprataxă suma de un miliard de euro în 2023, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început în scădere pe toţi indicii şedinţa de miercuri, iar BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,95%, după primele 35 de minute de la debutul tranzacţiilor, conform Agerpres. Încă de la debutul ședinței, cele două companii de energie înregistrau cele mai mari scăderi: acţiunile OMV Petrom cu -3,51%, iar Romgaz de -3,50%, care se aprofundează pe parcursul zilei.

Comentarii

  1. In curand va fi o implozie generala a tuturor burselor din lume. Vine declinul fatal care va rade TOTUL. Scoteti va banii cat inca mai puteti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *