Deficitul balanței comerciale a României s-a redus anul trecut cu 15% față de 2022

Dacia, masini dacia, Dacia, masini dacia,

România a înregistrat în anul 2023 un deficit al balanţei comerciale de 28,947 miliarde de de euro, mai mic cu 15,1% faţă de cel înregistrat în anul precedent, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Anul trecut, România a importat bunuri în valoare de 122,045 miliarde de euro, în scădere cu 3,2% faţă de 2022, iar exporturile au însumat 93,098 miliarde de euro, fiind mai mari cu 1,3% comparativ cu anul precedent.

Cea mai mare pondere a exporturilor în anul 2023 este deţinută de categoria maşini şi echipamente de transport, cu 44,8% din total. Produsele manufacturate, clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articolele manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte etc.), deţin împreună o pondere de 29,8% din totalul exporturilor, în vreme ce categoria alimente şi animale vii are o pondere de 8,2% din total. Categoria Băuturi şi tutun a înregistrat cea mai mare creştere a exporturilor, cu 15,3%, în vreme ce categoria Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală a scăzut cu 30,2%.

La import, situaţia este similară, categoria maşini şi echipamente de transport, cu 36,8%, deţinând cea mai mare pondere din total. Categoria produse manufacturate are o pondere de 28,7% din total importuri, pe locul trei în categoria produselor importate aflându-se produsele chimice și produsele derivate, cu 13,6% din total importuri. Cea mai mare creştere a importurilor în anul 2023 s-a înregistrat la categoria Băuturi şi tutun, cu 11,9%, iar cea mai mare scădere a fost la categoria Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală (-38,9%).

Dacia, masini dacia,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *