Deficitul balanţei comerciale al Franţei s-a dublat în 2022, ajungând la un maxim istoric, pe fondul importurilor de Energie

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Deficitul balanţei comerciale a Franţei s-a dublat în 2022 până la un nou maxim istoric, în condiţiile în care criza energetică din Europa a dus la explozia importurilor de gaze naturale, petrol şi energie electrică, arată datele oficiale publicate marţi, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Deficitul balanţei comerciale a urcat până la 164 miliarde de euro în 2022, de la 78 de miliarde de euro în 2021, iar 86% din această creştere se datorează în mod direct importurilor de energie, a precizat Ministerul Comerţului.

La fel ca şi alte ţări europene, Franţa s-a grăbit să îşi umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii, în contextul în care exporturile de gaze ruseşti spre Europa au fost reduse după izbucnirea războiului din Ucraina, ceea ce a dus preţurile la gaze la un nivel record.

De asemenea, preţul ridicat al petrolului a agravat şi el deficitul balanţei comerciale a Franţei, iar în paralel ţara a devenit un importator net de electricitate după ce un număr record de centrale nucleare au fost deconectate de la reţea pentru lucrări de mentenanţă.

De asemenea, deprecierea dolarului american, care a făcut bunurile produse de economiile din zona euro mai scumpe pe pieţele internaţionale, precum şi problemele apărute pe lanţurile de aprovizionare, au contribuit şi ele la agravarea deficitului balanţei comerciale.

Ca urmare a agravării deficitului balanţei comerciale, contul curent al Franţei a înregistrat un deficit de 54 de miliarde de euro în 2022, după ce în 2021 a înregistrat un surplus, în pofida faptului că anul trecut Franţa a înregistrat un surplus record de pe urma schimburilor de servicii, graţie veniturilor mai mari generate de sectoarele transporturi şi turism, arată datele publicate marţi.

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *