Delgaz Grid investește 79 milioane lei pentru modernizarea reţelei şi instalarea de contoare inteligente cu fonduri europene în 22 de comune din judeţul Neamţ

contoare smart delgaz grid Sursa foto: delgaz.ro

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, a anunţat marţi o investiţie de 79 milioane lei pentru modernizarea reţelei şi instalarea de contoare inteligente cu fonduri europene în judeţul Neamţ.

Vor fi instalate peste 11.000 contoare inteligente la consumatori casnici şi non casnici mici. Reţeaua de distribuţie de joasă tensiune va fi modernizată pe o lungime de 280 km. În proiect sunt incluse 22 de comune din judeţul Neamţ.

”În acelaşi timp vor fi instalate şi echipamentele necesare pentru funcţionarea sistemului de distribuţie inteligent. Cele 22 de comune în care se vor derula lucrările sunt: Alexandru cel Bun, Bahna, Bicaz-Chei, Bârgăuani, Bodeşti, Borleşti, Cândeşti, Costişa, Dobreni, Dragomireşti, Hangu, Mărgineni, Negreşti, Pângăraţi, Podoleni, Rediu, Români, Ştefan cel Mare, Tazlău, Trifeşti, Valea Ursului şi Zăneşti”, anunţă compania.

Principalele lucrări constau în înlocuirea a peste 2.000 de stâlpi de reţea şi montarea a aproape 1.500 de stâlpi de branşament, înlocuire conductoare, instalarea de noi posturi de transformare, montarea a 52 noi firide de distribuţie.

Investiţia, în valoare totală de aproape 79 milioane de lei, este cofinanţată cu peste 43 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională – REACT EU (prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritară 10: Creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale şi reziliente a economiei), contribuţia companiei fiind de peste 35,5 milioane de lei (TVA inclus).

Contorizarea inteligentă oferă o serie de beneficii şi facilităţi:

  • indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;
  • Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând clienţilor o mai bună gestionare a consumului şi bugetului;
  • Facilitează alegerea de către client a unor tarife diferenţiate;
  • Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz;
  • Operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare la un consumator la care este instalat şi integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.

Sursa foto: delgaz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *