Depozitele de gaze, pline la 90% din capacitate. România își îndeplinește anticipat obligațiile asumate în fața UE

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

Depozitele subterane de gaze ale României s-au umplut la 90% din capacitate, România îndeplinindu-și astfel anticipat obligațiile trasate de Comisia Europeană, și valabile pentru fiecare țară membră UE, anume ca să fie atins acest procent de umplere la sfârșitul ciclului de stocare – 31 ocotmbrie 2023. Aceasta corespunde cu un stoc total de 2,8606 miliarde metri cubi, cu 520 milioane mai mult față de aceeași dată a anului trecut. Informația a fost inițial furnizată de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook și confirmată de Ion Sterian, directorul Transgaz, operatorul Sistemului Național de Gaze.

Stocarea continuă, după cum se poate vedea din datele interactive furnizate de Transgaz, așa că, cel mai probabil, depozitele se vor umple până la 100%. Recent, același Sterian spunea că, între timp, și Republica Moldova a început să stocheze gaze în depozitele României.

În prezent, întră în depozite circa 10 milioane de metri cubi pe zi. Producția locală este de 23 de milioane de metri cubi, importăm 10 milioane de metri cubi și exportăm puțin peste 11 milioane de metri cubi. România asigură tranzit de gaze pentru Republica Moldova, Ucraina și Ungaria.

Capacitatea totală a României este anul acesta de 3,170 miliarde metri cubi, cu 100 milioane mai mult decât anul trecut, datorită investițiilor efectuate de Depogaz, companie condusa de Vasile Cârstea în calitate de director general, a precizat Sterian pentru Economedia.

UE a cerut pregătiri serioase pentru iarna 2023-2024 pentru că există temeri ca întreg fluxul de gaze rusești către Europa să fie oprit. Cu toate acestea, gazele rusești își găsesc încă drumul până aici, însă indirect. Prin South Stream, gazele rusești ajung în Turcia, de unde, parte din ele, urcă către țările din sudul și estul Europei, inclusiv către România.

Sursa/Moldovagaz Facebook