Compania energetică OMV Petrom a anunțat marți „cea mai mare descoperire de țiței din ultimele decenii”, în regiunile Oltenia și Muntenia din sudul României. Conform calculelor Economedia, descoperirea de țiței și gaze valorează circa 10 miliarde lei la prețurile actuale ale resurselor. Producția de țiței a început deja în regiunea Oltenia, iar cea din Târgoviște și producția de gaze din Târgu Jiu vor începe în ultimul trimestru din 2024, arată un răspuns al companiei la solicitarea Economedia. Compania continuă activitățile de explorare.
Cumulat, descoperirile anunțate de OMV Petrom se ridică la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producția realizată de OMV Petrom în anul 2022.
Una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de țiței care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de țiței a OMV Petrom din ultimele decenii. O altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgoviște, unde au fost identificate resurse de țiței în cantitate estimată de 6 milioane bep.
Valoarea descoperirii de țiței se ridică la circa 8,1 miliarde lei, în prezent, ținând cont de prețul actual al barilului de petrol de circa 68-72 dolari.
O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu și au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producția de gaze naturale a României din anul 2022.
Valoarea descoperirii de gaze se ridică la circa 1,8 miliarde lei, ținând cont de prețul actual al MWh de gaze (1 Bep = 1,7 MWh) la Viena, de circa 30-32 euro/MWh.
Compania a transmis la solicitarea Economedia că producția experimentală de țiței în regiunea Oltenia (sonda Verguleasa) a început, deja. Producția experimentală de țiței din cea de-a doua descoperire, din perimetrul Târgoviște, este planificată să înceapă în T4/2023. Descoperirea de gaze de la Târgu Jiu va fi conectată la sfârșitul acestui an, iar prima producție de gaze va fi în T4/2023.
Economedia a întrebat OMV Petrom dacă a identificat deja clienți interesați de aceste resurse sau dacă a semnat deja contracte pentru vânzarea lor. Răspunsul companiei: „Țițeiul este transportat pentru procesare la rafinăria Petrobrazi, iar volumele de gaze vor fi folosite conform contractelor în vigoare”.
Totodată, compania transmite că continuă activitățile de explorare, în conformitate cu programul convenit cu ANRM. Investițiile în explorare sunt incluse în bugetul pentru Explorare & Producție pentru 2023, estimat la aproximativ 2,9 miliarde lei.