Un incendiu puternic a afectat acum un an 94 de apartamente dintr-un bloc din Constanța. Ca urmare a acestuia, 250 de oameni au fost evacuați din locuințe.
În acest context, companiile de asigurări care fac parte din UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au achitat, în urma incidentului, despăgubiri în valoare de peste 2,1 milioane de lei în baza polițelor de asigurare facultativă pentru locuințe. Suma ar putea suferi modificări ca urmare a faptului că unii proprietari nu au finalizat încă lucrările de reparație, se arată într-un comunicat al UNSAR.
De altfel, incendiul este principalul pericol identificat de români pentru locuințele lor: 55% se tem că ar putea fi afectați de un astfel de risc, potrivit celei mai recente cercetări sociologice realizate la solicitarea UNSAR .
Cu toate acestea, doar 20% din cele 9,6 milioane de locuințe din România sunt protejate de o poliță obligatorie PAD împotriva catastrofelor naturale. Dintre acestea, 17% sunt asigurate și printr-o poliță facultativă, care poate acoperi inclusiv riscul de incendiu.
“O poliță de asigurare facultativă a locuinței poate fi un sprijin financiar important primit în cazul unor situații nefericite, precum izbucnirea unui incendiu. Ne dorim ca românii să fie și mai bine informați cu privire la protecția locuințelor lor, motiv pentru care vom continua să venim și mai aproape de proprietari cu informații utile, prin intermediul portalului www.asiguropedia.ro”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD. Aceasta din urmă acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundații și alunecări de teren) până în limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, în funcție de tipul construcției. Însă, prin intermediul unei asigurări facultative, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalațiile de apă și canalizare, etc. De asemenea, o poliță de asigurare facultativă acoperă și eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.
Incendiul, provocat de un adolescent
Un puternic incendiu a izbucnit, în noaptea de 15/16 decembrie 2021, în parcarea subterană a unui bloc din Constanţa, focul extinzându-se apoi. Incendiul a afectat 150 de apartamente. Dintre acestea, 35 au fost afectate de flăcări prin balcoane şi geamuri, deoarece unele aveau balcon deschis cu livingul şi erau pe latura pe care s-a propagat incendiul.
De asemenea, 37 de autoturisme au fost distruse. 250 de persoane, dintre care 70 de copii, au fost evacuate, iar opt persoane au ajuns la spital, printre care şi doi copii.
În urma cercetărilor desfăşurate, poliţiştii au identificat doi băieţi, unul de 13 ani şi altul de 15 ani, suspectaţi că ar avea legătură cu incendierea, ulterior cel de 15 ani a fost reţinut pentru comiterea infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi vătămare corporală din culpă. El a povestit anchetatorilor că ar fi dat foc unor recipiente pe care le-ar fi găsit în parcarea subterană a blocului, fără a şti ce substanţă se afla în acestea. Ulterior, focul a ajuns la maşinile parcate, s-a extins la toate autoturismele din zonă şi la bloc.
Luna trecută, adolescentul a fost condamnat de Judecătoria Constanţa la o pedeapsă de trei ani şi patru luni, urmând să fie internat într-un centru de detenţie. Decizia nu este definitivă.