Guvernul german a ajuns la un acord de principiu cu operatorul feroviar Deutsche Bahn privind vânzarea diviziei de logistică DB Schenker, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse guvernamentale şi din interiorul companiei, transmite Agerpres.
Consiliul de supervizare al Deutsche Bahn, companie controlată de statul german, va aproba vânzarea Schenker în scurt timp, posibil chiar în cursul acestui an, au precizat sursele.
Potrivit unor experţi bancari, valoarea DB Schenker variază între 12 şi 20 de miliarde de euro, însă calculele privind valoarea acestei divizii sunt influenţate de situaţia economiei globale şi impactul războiului din Ucraina şi al crizei energetice.
Sursele susţin că, cel mai probabil, în lunile următoare băncile ar urma să fie invitate să se ocupe procedurile de vânzare, o posibilă desemnare a băncii câştigătoare urmând să aibă loc în decembrie, înaintea pregătirilor de vânzare în 2023.
Printre opţiunile avute în vedere se numără atât vânzarea directă cât şi o ofertă publică iniţială, sursele precizând că nu există nicio presiune legată de timp astfel că este posibil ca vânzarea să aibă loc abia în 2024.
Vânzarea DB Schenker a devenit anul trecut un subiect de discuţie în coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul Olaf Scholz. Partidul Liberal Democrat (FDP) şi verzii, partenerii social-democraţilor în coaliţia guvernamentală, sunt de acord ca grupul Deutsche Bahn să se concentreze pe transportul de pasageri şi marfă din Germania.
DB Schenker este un furnizor global de servicii logistice şi de transport, cu peste 75.000 de angajaţi la nivel mondial, responsabil pentru mai mult e o treime din veniturile Deutsche Bahn. În prima jumătate a acestui an, Schenker a realizat un profit operaţional de aproape 1,2 miliarde de euro.
În România, DB Schenker deţine spaţii logistice la Bucureşti, Arad, Constanţa, Craiova, Giurgiu, Cluj-Napoca.