Grupul german de telefonie Deutsche Telekom este pe punctul de a încheia un acord privind vânzarea diviziei din Olanda, pentru care ar putea primi aproximativ cinci miliarde de euro, în ceea ce ar urma să fie una dintre cele mai mari vânzări anunţate din ultimii ani, informează Bloomberg, care citează surse din apropierea acestui dosar.
Potrivit acestor surse, grupul german, care este prezent şi pe piaţa din România, ar putea anunţa vânzarea diviziei T-Mobile Netherlands, după ce săptămâna trecută a primit ultimele oferte. Un consorţiu format din fondurile Warburg Pincus şi Apax Partners este considerat candidatul cu cele mai mari şanse, dar există şi alte părţi interesate de această divizie, precum fondul Apollo Global Management Inc. sau conglomeratul Reliance Industries, controlat de miliardarul indian Mukesh Ambani. Sursele au precizat că deocamdată nu a fost luată o decizie finală iar negocierile cu privire la un posibil acord ar putea să se prelungească.
Vânzarea T-Mobile Netherlands ar fi una din cele mai mari tranzacţii anunţate în acest an în sectorul european al telecomunicaţiilor. Fondurile Warburg Pincus şi Apax Partners au mai făcut echipă şi în 2019 pentru preluarea companiei britanice de de telecomunicaţii prin satelit Inmarsat Plc pentru 3,4 miliarde de dolari.
Bloomberg a informat anterior că Deutsche Telekom lucrează cu Morgan Stanley pentru vânzarea afacerilor sale din Olanda. Deutsche Telekom a intrat pe piaţa de telefonie mobilă din Olanda în 2000, după ce a achiziţionat o participaţie la un joint venture între SA and Tele Danmark. În 2003, după ce a preluat şi restul acţiunilor, grupul german a schimbat denumirea companiei în T-Mobile Netherlands. În 2019, T-Mobile Netherlands a fuzionat cu operaţiunile din Olanda ale grupului suedez Tele2 AB pentru a da naştere unuia din cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Olanda.
Fondurile de investiţii sunt interesate de active precum subsidiara din Olanda a Deutsche Telekom dacă pot obţine controlul asupra infrastructurilor care stau la baza reţelelor de telecomunicaţii, care oferă randamente stabile pe termen lung. De exemplu, în luna mai a acestui an grupul olandez de telecomunicaţii Royal KPN NV a anunţat că a respins o ofertă nesolicitată de preluare venită din partea fodurilor de investiţii EQT AB şi Stonepeak Infrastructure Partners.
Deutsche Telekom este prezentă pe piaţa românească din anul 2014, după rebrandingul comun al Romtelecom şi Cosmote România. La data de 28 iulie 2021, Comisia Europeană (CE) a aprobat, condiţionat, acordul anunţat la 9 noiembrie 2020 între OTE şi Orange România pentru vânzarea pachetului de acţiuni de 54% pe care OTE îl deţine în Telekom Romania Communications SA (“TKR”).
Sursa: agerpres.ro