Diferențele salariale între femei și bărbați persistă/ Cât câștigă femeile în comparație cu bărbații în UE

bani, salarii, calcul pixabay.com sursa foto: Pixabay.com

În ciuda progreselor, femeile din UE câștigă încă cu 12% mai puțin decât bărbații. Mai mulți indicatori evidențiază disparități economice persistente între femei și bărbați, datele făcând aceste inegalități incontestabil de clare. În ciuda faptului că are cea mai mare paritate de gen dintre toate regiunile în raportul Global Gender Gap Report 2023 al Forumului Economic Mondial, Europa nu face excepție de la aceste provocări, scrie Euronews.

În 2023, potrivit Eurostat, femeile din UE câștigau cu 12% mai puțin decât bărbații. Aceasta înseamnă că femeile au câștigat doar 88  de euro pentru fiecare 100 de euro câștigați de bărbați.

Diferența de remunerare între femei și bărbați în UE a fost de 16% în 2013, cu patru puncte procentuale mai mare decât în 2023.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Diferența de remunerare de gen neajustată este un indicator util. Acesta reprezintă „diferența dintre câștigurile orare brute medii ale bărbaților și femeilor, exprimată ca procent din câștigurile orare brute medii ale bărbaților”. Acest calcul include întreprinderile cu 10 sau mai mulți angajați.

În 2023, diferența de remunerare de gen neajustată a variat de la -0,7% în Luxemburg la 19% în Letonia.

O rată negativă indică faptul că femeile, în medie, au câștigat mai mult decât bărbații.

Afișarea sumelor în loc de procente ar putea face mai ușor de înțeles cât de mult câștigă femeile pentru fiecare 100 de euro câștigați de bărbați.

În 2023, femeile din Letonia câștigau doar 81 de euro pentru fiecare 100 de euro câștigați de bărbați, fiind urmate de Austria (82 de euro) și Cehia (82 de euro).

Aceste disparități devin și mai semnificative atunci când sunt privite în termeni de salarii lunare. De exemplu, dacă presupunem un salariu mediu de 2.000 de euro în Austria, femeile ar câștiga cu 360 de euro mai puțin decât bărbații în fiecare lună.

Luxemburg a fost singura țară în care femeile (101 euro) au câștigat mai mult decât bărbații (100 euro).

De asemenea, diferența de remunerare a fost mai mică de 5 euro în Belgia, Italia și România, acestea fiind cele mai bune țări pentru femei după Luxemburg.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Printre primele cinci economii europene, diferența de remunerare între femei și bărbați rămâne semnificativă, cu excepția Italiei. Germania s-a clasat pe locul cinci din 31 de țări, femeile câștigând doar 82 de euro pentru fiecare 100 de euro câștigați de bărbați. În Regatul Unit, această cifră a fost de 86 de euro, în timp ce în Franța a fost de 88 de euro.

Spania a fost doar puțin sub media UE, cu 91 de euro, în timp ce Italia a avut al treilea cel mai mic decalaj, femeile câștigând 98 de euro pentru fiecare 100 de euro câștigați de bărbați.

Examinând principalele tendințe, țările din Europa Centrală și de Est prezintă diferențe salariale neajustate mai mari între femei și bărbați. În schimb, țările sud-europene precum Italia, Spania și Portugalia au înregistrat unele dintre cele mai mici disparități.

Țările nordice continuă, de asemenea, să prezinte diferențe salariale semnificative între femei și bărbați, Finlanda, Danemarca și Norvegia depășind media UE. Acest lucru poate fi o surpriză, având în vedere reputația lor puternică în ceea ce privește egalitatea de gen.

De ce câștigă femeile mai puțin decât bărbații?

Comisia Europeană oferă patru motive principale pentru diferențele de remunerare între femei și bărbați.

Suprareprezentarea femeilor în sectoarele cu salarii mai mici: Comisia subliniază că aproximativ 24% din diferența de remunerare între femei și bărbați este legată de segregarea sectorială, ceea ce înseamnă că este mai probabil ca femeile să lucreze în sectoare mai puțin remunerate, cum ar fi îngrijirea, sănătatea și educația. Locurile de muncă dominate de femei sunt adesea subevaluate în mod sistematic.

Distribuția inegală a muncii plătite și neplătite: Femeile tind să lucreze mai multe ore pe săptămână decât bărbații. Cu toate acestea, femeile dedică mai multe ore muncii neplătite, cum ar fi îngrijirea și responsabilitățile casnice.

Plafonul de sticlă: Poziția în ierarhie are un impact semnificativ asupra câștigurilor, femeile fiind mult sub-reprezentate în funcțiile de conducere de vârf. De exemplu, mai puțin de unul din zece directori executivi ai marilor companii sunt femei.
Un alt exemplu provine din sectorul media. Un studiu realizat de Institutul Reuters din cadrul Universității Oxford a constatat că doar 27% dintre cei 171 de redactori de top din 240 de mărci media sunt femei în 2025. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că femeile reprezintă în medie 40% dintre jurnaliști în cele 12 piețe analizate.

Discriminare salarială: În unele cazuri, femeile încă câștigă mai puțin decât bărbații pentru efectuarea aceleiași munci sau a unei munci de valoare egală.

Comisia a constatat, de asemenea, că cea mai mare parte a diferenței de remunerare între femei și bărbați în UE rămâne neexplicată. Acesta nu poate fi atribuit unor factori precum educația, ocupația, orele de lucru sau sectorul economic în care este angajată o persoană.

„O mai mare transparență în materie de remunerare ar contribui la descoperirea diferențelor nejustificate de remunerare pe criterii de gen pentru muncă egală”, a îndemnat Comisia.

Directiva UE privind transparența remunerării urmărește să abordeze aceste aspecte în mod cuprinzător.

Rata de ocupare a forței de muncă este, de asemenea, un indicator-cheie al egalității de gen. De asemenea, există încă disparități uriașe.

Rata de ocupare a forței de muncă este mai mare pentru bărbați în toate cele 32 de țări

Printre cele 32 de țări europene (UE, AELS și țările candidate la UE), bărbații aveau o rată de ocupare a forței de muncă mai mare decât femeile în al treilea trimestru din 2024.

Media UE a fost de 80,9% pentru bărbați și 70,9% pentru femei, reflectând un decalaj de 10 puncte procentuale (pp).

Turcia se evidențiază ca o situație aberantă, cu un decalaj de ocupare a forței de muncă de 38 pp în defavoarea femeilor.

În mod similar, diferența a depășit 18 puncte procentuale în Italia, Grecia și România.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.