Din cea mai mare economie europeană: încrederea investitorilor germani a scăzut în aprilie

Redacția apr. 13, 2021 0 comentarii
Bani, investitie, economii

 

Încrederea investitorilor germani a scăzut în aprilie, arată rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW). Atitudinea investitorilor reflectă temerile că vor fi adoptate restricţii mai dure în cea mai mare economie europeană, ceea ce va afecta consumul privat, transmite Reuters, citat de Agerpers. Perspectivele privind exporturile sunt mai bune decât în luna precedent

Conform studiului ZEW, indicele care estimează încrederea investitorilor în economie s-a înrăutăţit la 70,7 puncte în aprilie, de la 76,6 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii estimau un nivel până la 79 de puncte. În aprilie a fost primul declin al indicelui din noiembrie 2020. “Experţii de pe pieţele financiare sunt acum mai puţin euforici decât în martie. Indicele ZEW care estimează încrederea investitorilor în economie este, totuşi, încă la un nivel ridicat şi actuala situaţie este evaluată pozitiv faţă de martie”, a apreciat preşedintele ZEW, Achim Wambach.

În paralel, experţii sunt optimişti în privinţa condiţiilor actuale. Indicele lunar care indică percepţia investitorilor asupra actualelor condiţii economice a urcat la minus 48,8 puncte în aprilie, de la minus 61 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la minus 53 de puncte.

“Temerile privind restricţii mai dure pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au dus la un declin al aşteptărilor privind consumul privat. Cu toate acestea, perspectivele privind exporturile sunt mai bune decât în luna precedentă”, a adăugat Wambach.

Exporturile Germaniei au crescut în februarie, comparativ cu luna precedentă, stimulate de extinderea comerţului cu China, un nou semn că fabricile au o activitate intensă în cea mai mare economie europeană, în pofida restricţiilor menite să stopeze răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Analiştii se aşteaptă la un declin de peste 2% al celei mai mari economii europene în primul trimestru din 2021, din cauza restricţiilor impuse pentru a stopa al treilea val al pandemiei.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *