Director în ASF: Euroins muta banii în Bulgaria și ascundea dosarele de litigii

Euroins Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a descoperit gradual problemele Euroins, liderul pieței RCA rămas fără autorizație și aflat în insolvență, solvabilitatea reală fiind descoperită în urma ultimului control care a durat 6 luni, a declarat sâmbătă, la Digi24, Valentin Ionescu, directorul Direcției Generale de Asigurări din cadrul ASF. El a precizat că Euroins a avut un comportament problematic încă de acum câțiva ani, când ASF a descoperit că mută bani în Bulgaria.

„ASF a avut 17 controale la Euroins din 2020 până la începutul acestui an, soldate cu 26 de sancțiuni, în valoare de peste 16 milioane lei, amenzi record pentru o societate de asigurări. În urma ultimului control, care a durat aproximativ 6 luni, prin verificări complexe, am reușit să determinăm solvabilitatea reală a acestei companii. Ca atare, ASF a decis retragerea autorizației și constatarea stării de insolvență. Nu putem tolera asemenea situații în piață”, a precizat Ionescu.

Potrivit lui, Euroins a avut un comportament problematic încă de acum câțiva ani.

„Au fost constatate contracte repo (intragrup), finanțau grupuri din Bulgaria prin aceste contracte, le-am impus să întoarcă banii înapoi. Acest lucru l-am identificat acum doi ani, le-am impus prin decizie (să întoarcă banii, n.r.), am notificat Ministerul Public, deci organele penale. Ulterior, în 2021, am descoperit că această companie ascundea dosarele de litigii.  A fost o acțiune unică, în sensul că am făcut verificări încrucișate pe toate instanțele din țară. Colegii de la IT ne-au ajutat cu un soft pentru a identifica numărul real de dosare pe care le are această companie, pentru că nu ne-am putut baza niciodată pe raportările societății, nu le dădeau la timp, erau lipsite de transparență”, a mai precizat el.

Directorul ASF spune că problemele au fost identificate gradual și că ASF a acționat la timp. „În ultimele șase luni, a fost un control atât de amplu pe toate palierele, din toate perspectivele. Aveam control inopinat la societate, avem verificări din supraveghere, aveam colaborări cu alte entități din afara României, cu supraveghetori din afară. Am verificat conturile din afara României. Toate aceste lucruri au durat. Am verificat contractele de reasigurare, am discutat cu supraveghetorii acelor reasigurători dacă contractele sunt valabile. A fost o analiză amplă. Actuarii din Big Four vă pot spune că analiza de solvabilitate – calculul SCR și MCR (n.n SCR = Cerinţa de capital de solvabilitate şi MCR = cerinţa de capital minim) – durează câteva luni. Nu o pot face peste noapte”, a afirmat Ionescu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația societății de asigurări Euroins, a anunțat vineri instituția într-un comunicat de presă. Inițial, falimentul a fost anunțat pe surse.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *