Directorul Societăţii Naţionale Radiocomunicaţii: Fonduri de 200 de milioane de euro, alocate pentru proiecte de orașe inteligente

smart city

Valoarea fondurilor alocate pentru crearea de oraşe inteligente se ridică la 200 de milioane de euro, a afirmat Dragoş Preda, directorul general al Societăţii Naţionale Radiocomunicaţii (SNR), citat de Agerpres. Acesta a făcut declarațiile în cadrul Conferinţei Naţionale dedicate comunităţilor rurale – Smart Villages, organizată recent de Asociaţia Română pentru Smart City.

“Indiferent cu ce soluţii venim pentru educaţie sau resursa umană, ele sunt bazate pe infrastructura de comunicaţii. Există fonduri de 200 milioane de euro alocate pentru smart village. Infrastructura trebuie să fie un bun comun, nu un beneficiu oferit de o localitate. La nivel naţional se analizează oportunitatea de a introduce în România “quantum key distribution”. În prezent, România dispune de infrastructura necesară pentru a beneficia de supraveghere video 4K”, a spus Preda.

La conferinţă, Primăria Snagov a lansat proiectul “Snagov Green&Clean” – un concept de dezvoltare a unei comunităţi rurale, realizat în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Smart City. Până în prezent, proiectul a parcurs mai multe etape, printre care implementarea unui flux automat al proceselor în cadrul primăriei, accesul public la internet prin reţeaua gratuită de Wi-Fi, deschiderea unui Centru pentru Incluziune Digitală, în scopul dobândirii de competenţe digitale minime şi avansate în comunitate, instalarea de staţii de monitorizare a calităţii aerului în şcolile din Snagov prin programul City Air, instruirea liceenilor în cadrul competiţiei Snagov 2030.

Pe segmentul dezvoltării sustenabile, în cadrul evenimentului au fost prezentate două autobuze electrice, precum şi soluţii dedicate mediului rural, printre care modalitatea de digitalizare a unei primării şi roboţelul inteligent de tuns iarba.

“7 din 10 români îşi iau o zi de concediu pentru a rezolva probleme ce ţin de interacţiunea cu statul, iar 6 din 10 români consideră că România este excesiv birocratizată”, a subliniat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române Pentru Smart City.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *