Directorul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri: Industria fondurilor de investiţii din România a crescut cu 56% în ultimii 10 ani

mai multe persoane se uita pe o tableta la grafice Sursa foto: Freepik / pressfoto

Industria fondurilor de investiţii a crescut cu 56% în ultimii 10 ani, depășind acum 47,4 miliarde de lei. Din această sumă, segmentul fondurilor deschise de investiţii totalizează 27,9 miliarde de lei, în timp ce fondurile de investiţii alternative se situează la 19,47 miliarde de lei, conform datelor prezentate marţi de Jan Pricop, directorul executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), la un eveniment de specialitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Activele au crescut în ultimii 10 ani cu 56%, depăşind 47,4 miliarde de lei, dintre care 59% reprezintă segmentul fondurilor deschise de investiţii, o parte din reprezentanţii administratorilor de pe acest segment fiind prezenţi astăzi aici. Am traversat un nou trimestru de evoluţie pozitivă, atât din perspectiva activelor pe care le administrează membrii asociaţiei noastre, cât şi din perspectiva numărului de investitori. Observăm că la finalul primului trimestru 2025, activele nete s-au apropiat de 28 de miliarde de lei, existând o creştere de aproape 26% faţă de acelaşi trimestru al anului 2024, precum şi o creştere trimestrială de 5%. În ceea ce priveşte intrările nete, respectiv diferenţa între subscrierile – banii noi care intră în fonduri – şi răscumpărările – banii care ies din fondurile de investiţii –, acestea au totalizat 841 milioane de lei. Faţă de anul 2024 sunt în scădere, pentru că atunci au fost mai mari, însă au rămas pozitive, iar faţă de trimestrul precedent, respectiv ultimul trimestru din 2024, avem o creştere de 7,4%”, a spus Jan Pricop, transmite Agerpres.

Evoluția numărului de investitori și a structurii pieței

Numărul de investitori în fondurile deschise de investiţii a ajuns la 865.831, iar împreună cu segmentul fondurilor de investiţii alternative a depăşit 950.000. Faţă de anul trecut, creşterea este de aproape 34%, iar faţă de ultimul trimestru al anului precedent s-a înregistrat o creştere de 6,6%.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Dacă ne uităm la structura pieţei pe tipuri de fonduri de investiţii, observăm că această creştere generală de 25,6% s-a produs în contextul unor creşteri mai importante pentru anumite segmente ale pieţei. Astfel, activele fondurilor de obligaţiuni au crescut cu aproape 29% faţă de anul trecut. Activele fondurilor diversificate au crescut cu 23%, activele fondurilor de investiţii în acţiuni au crescut cu 29%, iar cele din categoria «alte fonduri» – acele fonduri care nu se încadrează în primele categorii – au crescut cu aproape 16%. În valoare absolută, sporul cel mai mare a fost la fondurile de investiţii de obligaţiuni, un plus de 3,250 miliarde de lei, şi la cele de acţiuni, de exemplu, am înregistrat un plus de 1,3 miliarde lei. În ceea ce priveşte cota de piaţă a activelor fondurilor deschise de investiţii, observăm că marea majoritate a activelor sunt concentrate în zona fondurilor de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, respectiv aproape 49%. Fondurile de acţiuni reprezintă undeva spre 24% (23,5%), fondurile diversificate 13%, iar alte fonduri 14%”, a explicat Jan Pricop, directorul executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Acesta a participat la o dezbatere organizată de Bursa de Valori Bucureşti şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), unde a fost prezentată performanţa fondurilor de investiţii în primul trimestru al anului 2025.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.