Directorul Azomureş: Criza energetică de astăzi duce la preţuri majorate la îngrăşăminte mâine şi la criză alimentară poimâine

rosii ardei mere legume fructe alimentara piata taraba agricultura fermieri pexels sursa foto: Pexels

Directorul general al SC Azomureş SA, Harri Kiiski, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că producătorii de îngrăşăminte pentru agricultură din Europa au alertat Comisia Europeană, arătând că actuala criză energetică duce la majorarea preţurilor fertilizanţilor şi că se poate ajunge chiar şi la o criză alimentară.

Pentru ca producătorii de îngrăşăminte pentru agricultură să facă faţă, preţul energiei ar trebui să fie de 78 de euro pe MW, însă preţul actual al gazului în Europa este de 90 de dolari MW, susţine Harri Kiiski.

„Preţul de distribuţie în Europa este unul record. În prezent se produce la 50% din capacitatea de producţie europeană (…) Am alertat şi Comisia Europeană că actuala criză energetică duce la preţuri majorate la îngrăşăminte mâine şi la criză alimentară poimâine. Costul îngrăşămintelor pentru fermieri este între 10 şi 20%. Deci, desigur, dacă acest cost creşte, preţul alimentelor va creşte în consecinţă (…) Trebuie să te uiţi mereu la acel preţ în numerar în raport cu produsul şi în prezent preţul este de 900 USD per tona de uree”, a afirmat Harri Kiiski într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Directorul general al Azomureş a menţionat că de poartă negocieri cu toţi furnizorii de gaze naturale şi se caută surse de aprovizionare, inclusiv din SUA, care a început livrările de gaz natural lichefiat în Europa.

Conducerea Azomureş a precizat că a redus producţia de îngrăşăminte, însă nu din cauza crizei energetice, ci în urma accidentului din vară, când s-a produs o explozie la secţia de Amoniac III, dar că acum se pune întrebarea dacă mai e rentabil ca acea secţie să mai pornească pe fondul creşterii preţului la gazul metan.

Potrivit reprezentanţilor companiei, raportul privind explozia din luna iulie a fost finalizat, se lucrează la refacerea echipamentelor afectate şi la obţinerea avizelor pentru repornirea instalaţiei.

Harri Kiiski a spus că instalaţia va fi gata de pornire în luna decembrie.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *