Un oficial de rang înalt de la conferința COP29 privind schimbările climatice din Azerbaidjan pare să se fi folosit de rolul său pentru a organiza o întâlnire în care să se discute despre potențiale afaceri cu combustibili fosili, relatează BBC.
O înregistrare secretă îl arată pe directorul executiv al echipei COP29 din Azerbaidjan, Elnur Soltanov, discutând despre „oportunități de investiții” în compania de petrol și gaze a Azerbaidjanului cu un bărbat care se dă drept potențial investitor.
„Avem o mulțime de zăcăminte de gaze care trebuie dezvoltate”, spune el.
Un fost șef al organismului ONU responsabil pentru discuțiile privind clima a declarat pentru BBC că acțiunile lui Soltanov sunt „complet inacceptabile” și o „trădare” a procesului COP.
Pe lângă funcția de director executiv al COP29, Soltanov este și adjunctul ministrului energiei din Azerbaidjan și face parte din consiliul de administrație al Socar.
Echipa COP29 din Azerbaidjan nu a răspuns la o solicitare de comentarii adresată de BBC.
Petrolul și gazele reprezintă aproximativ jumătate din economia totală a Azerbaidjanului și mai mult de 90% din exporturile sale, conform cifrelor autorităților din SUA.
COP29 se va deschide luni la Baku și este cel de-al 29-lea summit anual al ONU privind schimbările climatice, în cadrul căruia guvernele discută despre cum să limiteze și să se pregătească pentru schimbările climatice și să mărească implicarea globală pentru a aborda această problemă.
Cu toate acestea, este al doilea an consecutiv în care BBC a dezvăluit presupuse abateri ale guvernului gazdă.
BBC a primit documente și înregistrări video secrete realizate de organizația pentru drepturile omului, Global Witness.
Se pare că unul dintre reprezentanții săi a abordat echipa COP29 dându-se drept directorul unei firme fictive de investiții din Hong Kong specializată în energie.
El a declarat că această societate este interesată să sponsorizeze summitul COP29, dar că dorește să discute în schimb oportunitățile de investiții în Socar, societatea energetică de stat din Azerbaidjan. A fost organizată o întâlnire online cu Soltanov.
În timpul întâlnirii, Soltanov i-a spus potențialului sponsor că scopul conferinței era „rezolvarea crizei climatice” și „tranziția de la hidrocarburi într-un mod corect, ordonat și echitabil”.
Oricine, a spus el, inclusiv companiile de petrol și gaze, „ar putea veni cu soluții”, deoarece „ușile Azerbaidjanului sunt deschise”.
Cu toate acestea, el a spus că este deschis la discuții și cu privire la acorduri – inclusiv cu privire la petrol și gaze.
Inițial, Soltanov a sugerat că potențialul sponsor ar putea fi interesat să investească în unele dintre „proiectele de tranziție ecologică” în care era implicată Socar – dar apoi a vorbit despre oportunități legate de planurile Azerbaidjanului de a crește producția de gaze, inclusiv noua infrastructură de conducte.
„Există o mulțime de societăți mixte care ar putea fi înființate”, spune Soltanov pe înregistrare. „Socar comercializează petrol și gaze în întreaga lume, inclusiv în Asia”.
Soltanov a descris apoi gazele naturale drept un „combustibil de tranziție”, adăugând: „Vom avea o anumită cantitate de petrol și gaze naturale produse, poate pentru totdeauna”.
Grupul interguvernamental privind schimbările climatice, organism științific al ONU în domeniul climei, recunoaște că petrolul și gazele vor avea un rol până în 2050 și după această dată. Cu toate acestea, a fost foarte clar că „dezvoltarea… de noi zăcăminte de petrol și gaze este incompatibilă cu limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius”.
De asemenea, acest lucru contravine acordului pe care lumea l-a încheiat la ultimul summit global privind schimbările climatice de a renunța la combustibilii fosili.
Soltanov s-a arătat dornic să ajute la demararea discuțiilor, spunându-i potențialului sponsor: „Aș fi bucuros să creez un contact între echipa dvs. și echipa lor [Socar], astfel încât să poată începe discuțiile”.
Câteva săptămâni mai târziu, falsa societate de investiții din Hong Kong a primit un e-mail – Socar dorea să dea curs invitației.
Încercarea de a încheia afaceri ca parte a procesului COP pare a fi o încălcare gravă a standardelor de conduită așteptate de la un oficial COP. Aceste evenimente ar trebui să aibă ca scop reducerea utilizării combustibililor fosili la nivel mondial – principalul motor al schimbărilor climatice – și nu vânzarea unor cantități mai mari.
Standardele sunt stabilite de organismul ONU responsabil cu negocierile privind schimbările climatice, Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC).
ONU a declarat că nu poate comenta în mod direct constatările BBC, dar a remarcat că „aceleași standarde riguroase” sunt aplicate oricui găzduiește conferința și că aceste standarde reflectă „importanța imparțialității din partea tuturor președinților”.
Codul său de conduită pentru funcționarii COP prevede că aceștia „trebuie să acționeze fără părtinire, prejudecată, favoritism, capriciu, interes personal, preferință sau deferență, strict pe baza unei judecăți solide, independente și corecte”. „De asemenea, aceștia trebuie să se asigure că opiniile și convingerile personale nu compromit sau nu par să compromită rolul și funcțiile lor în calitate de funcționar al UNFCCC”.
Christiana Figueres, care a supravegheat semnarea acordului de la Paris din 2015 pentru a limita creșterea temperaturii globale la mult sub 2 grade Celsius, a declarat pentru BBC că a fost șocată că cineva din procesul COP și-ar folosi poziția pentru a încheia acorduri privind petrolul și gazele.
„O trădare” a procesului COP
Ea a declarat că un astfel de comportament a fost „contrar și grav” scopului COP și „o trădare” a procesului.
BBC a consultat, de asemenea, e-mailuri între echipa COP29 și falșii investitori. Într-unul dintre ele, echipa discută despre un contract de sponsorizare în valoare de 600.000 de dolari cu o falsă companie, în schimbul prezentării Socar și al implicării într-un eveniment despre „investiții durabile în petrol și gaze” în timpul COP29.
Oficialii au oferit cinci permise cu acces deplin la summit și au redactat un contract care, inițial, cerea firmei să își asume unele angajamente în materie de sustenabilitate. Apoi, aceasta a dat înapoi, s-a renunțat la o cerință și au fost luate în considerare „corecții” la o alta.
BBC a solicitat echipei COP29 din Azerbaidjan precum și Socar să comenteze. Niciuna nu a răspuns la solicitări.
Descoperirile vin la un an după ce BBC a obținut documente care dezvăluiau planurile Emiratelor Arabe Unite de a se folosi de rolul său de gazdă a COP28 pentru a încheia acorduri privind petrolul și gazele.
COP28 a fost prima dată când s-a ajuns la un acord cu privire la necesitatea de a renunța la combustibilii fosili.
Foto: Wenbin Yu | Dreamstime.com