Diriginţii de şantier se opun propunerii Executivului de a majora taxele în construcţii. Modificările ar putea duce la închiderea unui număr semnificativ de companii, spun cei din domeniu

santier, sala polivalenta constanta, lucrari constructie Foto: Sala Polivalenta Constanta

Diriginţii de şantier se opun propunerii Executivului de a majora taxele în construcţii şi atrag atenţia că aceasta va pune în pericol “echilibrul fragil” al industriei, transmite Agerpres citând organizația care reprezintă această ramură din domeniu.

“Diriginţii de şantier şi responsabilii tehnici cu execuţia se opun recentelor propuneri ale Guvernului României de majorare a taxelor în sectorul construcţiilor. Această iniţiativă, deşi poate avea intenţii bune în a genera venituri suplimentare pentru bugetul naţional, va pune în pericol echilibrul fragil al industriei noastre şi va afecta în mod direct vieţile a sute de mii de angajaţi din acest sector”, susţin aceştia, într-un comunicat.

Potrivit Colegiului Tehnic al Diriginţilor de Şantier şi Responsabililor Tehnici cu Execuţia, majorarea propusă va crea o presiune financiară enormă asupra companiilor de construcţii, multe dintre acestea fiind deja afectate de criză economică şi de scumpirea creditelor.

“Mai mult, aceasta va conduce inevitabil la închiderea unui număr semnificativ de companii, lăsându-i pe oameni fără locuri de muncă. De asemenea, majorarea taxelor va reduce salariile angajaţilor, aşa cum deja s-a întâmplat în multe cazuri similare din trecut. Această măsură ar fi inacceptabilă şi profund nedreaptă”, se arată în document.

Cu jumătate dintre lucrările firmelor de construcţii realizate în parteneriat cu statul, orice modificare fiscală va afecta în mod negativ toate contractele în derulare, avertizează diriginţii de şantier. Astfel, întregul sector al construcţiilor va fi lovit, iar consecinţele se vor simţi asupra întregii economii naţionale.

“Contextul actual al crizei imobiliare este deja destul de dificil pentru întreaga industrie de construcţii, în timp ce mediul privat se luptă cu împrumuturi costisitoare şi preţuri exorbitante ale materialelor de construcţie. O nouă majorare a taxelor ar fi doar o povară suplimentară de nesuportat pentru mediul privat şi va conduce la o aprofundare a crizei imobiliare. În plus, creşterea taxelor va genera o mare incertitudine în rândul investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari. Aceasta va împiedica noile proiecte să prindă contur şi va afecta dezvoltarea economică a ţării. În concluzie, diriginţii de şantier, alături de toţi cei implicaţi în industria construcţiilor, solicită Guvernului României să reconsidere cu responsabilitate propunerile de majorare a taxelor în acest sector sensibil al economiei. Încurajăm autorităţile să caute soluţii dialogate, care să susţină dezvoltarea durabilă a întregului sector, fără a adăuga noi obstacole şi provocări greu de depăşit. Este imperativ să luăm în considerare interesele mediului privat şi ale angajaţilor, pentru a asigura stabilitatea şi prosperitatea economică a ţării noastre”, se mai spune în comunicat.

Coaliţia de guvernare discută un pachet de măsuri fiscale, creşteri de taxe şi impozite, care ar urma să fie aplicate de la 1 septembrie, pentru a aduce la buget câteva zeci de miliarde de lei astfel încât România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană.

Foto: Sala Polivalenta Constanta

Comentarii

  1. Ce mobilizare pe teparii din imobiliare, apar astfel de asociatii care pana acum nu existau sa isi exprime indignarea si sa ameninte cu apocalipsa 🙂

  2. Purtatori de stampile cu diplome false, nu experti sau diriginti. Vechii ingineri au ramas uimiti cat de primitiv falsifica proiecte, structuri si expertize MLPAT..

  3. Case construite cu pana in 900 euro/m2 și vândute cu peste 2300euro/m2 și cu o calitate neverificata de nimeni pe teren. Cel mai ‘oropsit’ domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *