Discuțiile cu privire la reformarea regulilor fiscale s-ar putea prelungi până la finalul anului 2023

Educatie financiară calcule bani grafice Foto: Pexels/ Pixabay

Este puţin probabil ca Uniunea Europeană să ajungă la un acord în 2022 cu privire la reformarea regulilor fiscale, iar  discuţiile se vor prelungi până la finele anului următor; aceasta înseamnă că blocul comunitar nu va şti ce reguli să utilizeze în 2023 pentru a începe să îşi reducă cheltuielile, au declarat pentru Reuters oficiali europeni, transmite Agerpres.

Aceste reguli, denumite Pactul de stabilitate şi creştere, limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. Prevederile Pactului au fost suspendate începând din 2020 pentru a oferi guvernelor o marjă de manevră mai largă în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Însă, acum că economia a revenit pe creştere, regulile bugetare ar urma să fie reintroduse de la începutul lui 2023, chiar dacă vor suferi unele modificări pentru a ţine cont de noile realităţi economice ale UE, respectiv nivelul ridicat al datoriei publice şi necesitatea unor investiţii publice mari pentru a contracara schimbările climatice.

Oficialii citaţi de Reuters susţin că Executivul comunitar îşi va prezenta propunerile de modificare a Pactului de stabilitate şi creştere abia în luna iunie. Aceasta înseamnă că vor mai rămâne doar câteva luni la dispoziţie, după ce instituţiile europene vor relua lucrul după vacanţa de vară, pentru a ajunge la un acord cu privire la un subiect foarte complex şi sensibil din punct de vedere politic.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“O revizuire completă a Pactul de stabilitate şi creştere este puţin probabilă înainte de sfârşitul anului”, a spus Markus Ferber, membru al comisiei economice din Parlamentul European, care va fi codecident cu privire la schimbarea regulilor.

“Nu mă aştept la un acord înainte de sfârşitul lui 2023, cel mai devreme. Din acest motiv, orientarea Comisiei pentru 2023 vor fi extrem de importante. Cu cât discuţiile se vor prelungi, cu atât vor deveni mai dificile”, a declarat un oficial de rang înalt din zona euro implicat în discuţiile cu privire la modificarea Pactului de stabilitate şi creştere.

Cu toate acestea, guvernele sunt conştiente deja că sprijinul fiscal oferit economiei trebuie redus, cu sau fără noi reguli în vigoare.

Comisia Europeană urmează să anunţe la începutul lunii martie criteriile pe care guvernele statelor membre ar trebui să le utilizeze atunci când vor elabora bugetele pentru 2023, oferind şi un indiciu cu privire la modul cum ar putea fi soluţionată dilema referitoare la regulile fiscale, transmite Agerpres, citând agenția internațională.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: