DNSC avertizează românii cu privire la atacurile cibernetice de sărbători. Atenție la reclame frauduloase care promit „reduceri incredibile”, „oferte de nerefuzat” sau „premii garantate”

frauda, baza date, hacker, IT sursa foto: Pexels/ Sora Shimazaki

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează românii cu privire la atacurile fraudoase în contextul creșterii tranzacțiilor online din perioada sărbătorilor.

Atacatorii apelează la tot felul de scenarii frauduloase pentru a atrage posibilele victime și le exploatează comportamentele. DNSC subliniază atenția sporită la ofertele primite în mod suspect, de exemplu la vânătoarea de promoții, concursurile online, achizițiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.

Aceste tactici includ utilizarea de link-uri care redirecționează către site-uri false, site-uri clonă care arată la prima vedere similar cu cele legitime, dar sunt create special pentru a fura datele de autentificare și alte informații sensibile de la potențialele victime.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a lansa postări sau reclame frauduloase care promit „reduceri incredibile”, „oferte de nerefuzat” sau „premii garantate”.

 „Bineînțeles, aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială menite să emoționeze și să distragă utilizatorii, convingându-i să introducă rapid datele lor sensibile, în special date de card pe un site controlat de atacatori”, susține DNSC.

Metode preventive sugerate de DNSC:

  1. Evitarea accesăriii link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media. DNSC indică importanța deținerii unei soluții de securitate pentru scanarea lor.
  2. Verificarea existenței unui concurs sau a unei promoții pe canalele oficiale ale companiei în numele căruia se desfășoară campania.
  3. Verificarea datei la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: