DOCUMENT Răspunsul inițial al Comisiei Europene privind taxa de solidaritate plătită de OMV Petrom

OMV Petrom Foto: OMV Petrom

Ministerul Finanțelor a făcut public un răspuns din data de 30 ianuarie al Comisiei Europene privind plata taxei de solidaritate, după ce România a cerut clarificări ca urmare a faptului că OMV Petrom a transmis că nu va fi nevoită să plătească această taxă. Acesta arată că pragul de 75% din cifra de afaceri, în funcție de care se aplică taxa de solidaritate, este parte integrantă a regulamentului UE, iar „statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă”.  Cu toate acestea, în ceea ce privește modul în care este calculată cifra de afaceri, discuțiile vor continua, după ce Comisia a cerut informații suplimentare, arată documentul.

Astfel, Ministerul Finanțelor a transmis trei întrebări, care se referă toate la domeniul de aplicare a regulamentului, și anume care sunt companiile care intră în domeniul de aplicare a contribuției de solidaritate.

În primul rând, România a întrebat dacă un stat membru ar putea „reduce” pragul de 75% menționat în definiția „societăților și a sediilor permanente din Uniune care desfășoară activități în sectoarele petrolului brut, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor”, astfel cum se prevede la articolul 2 alineatul (17) din regulament.

Comisia a răspuns că „nu este cazul” și că pragul de 75% face parte integrantă și integrală din definiția stabilită de regulament ca o chestiune de drept al UE. Prin urmare, statele membre individuale nu îl pot modifica din proprie inițiativă, afirmă instituția.

În al doilea rând, România a dorit să obțină clarificări cu privire la codurile CAEN prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006, care corespund activităților economice acoperite de definiția „societăților din Uniune și a sediilor permanente cu activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării petrolului sau fabricării produselor de cocserie”. Aceasta se referă la următoarele activități economice: 05.1. extracția de huilă; 06.1. extracția de petrol brut; 06.2. extracția de gaze naturale; 19.1. fabricarea de produse de cocserie; și 19.2. fabricarea de produse petroliere rafinate.

Cea de-a treia întrebare și cea mai importantă a fost cea privind modul în care ar trebui aplicat pragul de 75% menționat în definiție la modelele de afaceri.

Comisia Europeană a răspuns, la această întrebare, că „sunt necesare informații suplimentare din partea noastră pentru a înțelege problema pe care vă concentrați”. Prin urmare, Comisia a cerut întâlniri cu oficialii români pentru a discuta în continuare acest subiect.

Referitor la aceste întâlniri și clarificări, Finanțele nu au mai oferit detalii.

Reamintim că Ministerul Finanțelor cere Comisiei Europene clarificări în privința regulamentului european transpus în legislația națională, prin ordonanța adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuției de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze și cărbune. Clarificările vizează modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, și ar putea fi decisive în stabilirea poziției autorităților fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.

Informația a fost confirmată în aceeași zi de către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Foto: OMV Petrom

Comentarii

  1. Sunt negri de supărare PSDistii că există între.un loc anume o sumă mare de bani pe care ei nu pot pune mana! Exact apucături comuniste!!!! Sper sa vă duceți d.racului la rotativa!!!

  2. Privatizarea Petrom ar trebui anulată deoarece OMV nu a respectat contractul de privatizare, a distrus industria petrochimică, nu plătește impozit pe profit in tara ci îl plătește Austriei ceea ce nu este legal, a scumpit prețul combustibililor și la gaze după bunul lor plac având profituri uriașe rezultat un urma furtului de bani de la clienți cu concursul autorităților care le-a permis sa scumpească combustibili și gazele arbitrar că sa se îmbogățească pe seama consumatorilor, iar ministrul incompetent popascu le-a aprobat scumpirile . Privatizarea Petrom cu firma străină a fost o mare greșală și corupție a guvernului năstase care împreună cu popescu dan s-au îmbogățit pe seama privatizării Petrom, iar acum suntem obligați să cumpărăm de la acești excroci de la omv gazele, combustibili noștri la prețuri exorbitante cu concursul autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *