Dolarul a rămas aproape de maximul ultimelor două decenii, la începutul săptâmânii

Dolari Sursa foto: Pixabay

La începutul săptămânii, dolarul a rămas aproape de maximul ultimelor două decenii în raport cu principalii omologi, înaintea unei săptămâni încărcate de sărbători pe piață și de decizii ale băncilor centrale de la Washington la Londra și Tokyo, transmite Reuters.

Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu șase omologi, a fost cu 0,2% mai puternic decât vineri, la 109,84, consolidându-se după două săptămâni volatile care l-au dus la un nivel maxim de 110,79 pe 7 septembrie, pentru prima dată de la jumătatea anului 2002.

Investitorii s-au străduit să calculeze prețul unor rate ale dobânzii mai mari în SUA și a unui dolar mai puternic, în condițiile în care creșterile prețurilor de consum din SUA s-au dovedit a fi persistente.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Piețele au estimat cel puțin încă o majorare de 75 de puncte de bază pentru ședința Comitetului Federal pentru Piața Deschisă din această săptămână și 19% șanse pentru o majorare de un punct procentual întreg.

Săptămâna aceasta este, de asemenea, presărată cu sărbători care ar putea subția lichiditatea și ar putea duce la mișcări mai puternice ale prețurilor, Japonia și Marea Britanie fiind libere luni, Australia joi, iar Japonia din nou vineri, printre altele.

“Dolarul poate rămâne ridicat pe măsură ce (Fed) continuă să crească agresiv și pe fondul creșterii riscurilor de recesiune globală” și ar putea atinge un nou vârf ciclic peste 110,8, au scris strategii Commonwealth Bank of Australia într-o notă pentru clienți.

Perspectivele economice slabe vor menține sub presiune euro, lira sterlină și monedele prociclice precum dolarul australian, au spus aceștia.

Luni, dolarul a fost ferm la 143,15 yeni, situându-se sub o rezistență puternică la 145, în condițiile în care factorii de decizie politică japonezi au înăsprit discuțiile privind intervenția asupra monedei.

Yuanul chinezesc a fost menținut la o valoare mai slabă de 7 pentru un dolar, în condițiile în care marți se prefigurează îngrijorări economice și posibilitatea unor noi reduceri ale dobânzii de referință.

Lira sterlină a alunecat cu 0,2% la 1,1403 dolari , puțin peste minimul ultimilor 37 ani de 1,1351 dolari atins vineri.

Euro a scăzut sub paritate la 0,9995 dolari, fără prea multe motive de bucurie pentru investitori, în condițiile în care e foarte probabil ca o criză energetică să arunce Europa în recesiune la iarnă.

Dolarul australian a scăzut cu 0,2% la 0,6710 dolari, nu departe de cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, de 0,6670 dolari, atins vineri.

Dolarul neozeelandez a fost parcat sub 0,60 dolari și a cumpărat ultima dată 0,5974 dolari.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: