Dolarul a sărit miercuri la un nou maxim al ultimelor două decenii

Dolari americani pixabay.com

Dolarul, monedă de refugiu în perioade tulburi, a sărit miercuri la un nou maxim al ultimelor două decenii, în timp ce comentariile președintelui rus Vladimir Putin au agitat piețele înainte de o altă probabilă creștere agresivă a ratei dobânzii din partea Rezervei Federale americane, informează Reuters.

Putin a ordonat prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, avertizând Occidentul că, dacă va continua ceea ce el a numit “șantajul nuclear”, Moscova va răspunde cu puterea întregului său vast arsenal.

Vestea a propulsat indicele dolarului, care măsoară valoarea dolarului verde în raport cu alte monede importante, cu peste 0,5% mai sus, la 110,87 – cel mai ridicat nivel din 2002.

Monedele europene au fost cele mai afectate de vânzările de pe piețele valutare, deoarece comentariile lui Putin au exacerbat îngrijorarea cu privire la perspectivele economice ale unei regiuni deja afectate puternic de presiunea Rusiei asupra livrărilor de gaz către Europa.

Euro a coborât la un minim al ultimelor două săptămâni de 0,9885 dolari, la mică distanță de minimele de două decenii atinse la începutul acestei luni. Ultima dată a scăzut cu 0,6%, la 0,9912 dolari.

Lira sterlină, care a scăzut cu 0,4%, a coborât la un nou minim al ultimilor 37 de ani, de 1,1304 dolari, chiar înainte ca Putin să înceapă să vorbească.

“Titlurile despre Rusia captează atenția de la decizia Fed, cel puțin pentru moment”, a declarat Kenneth Broux, strategul valutar al Societe Generale.

“Îngrijorarea legată de o escaladare a conflictului afectează monedele europene. Iar dacă Fed este și ea extremistă în această seară, atunci ați putea vedea că pierderile se transformă în bulgăre de zăpadă”, a continuat acesta.

În cursul zilei de miercuri, se așteaptă ca Rezerva Federală să majoreze ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual pentru a treia oară consecutiv și să semnaleze cât de mult și cât de repede ar trebui să crească costurile de împrumut pentru a tempera escaladarea presiunilor inflaționiste, potrivit Reuters.

 

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *