Donald Trump amenință UE să cumpere petrol și gaze naturale din SUA, altfel va crește taxele vamale

Donald Trump Sursa foto: Facebook / Donald J. Trump

Președintele reales al SUA, Donald Trump, a amenințat Uniune Europeană să cumpere cantități „pe scară largă” de petrol și gaze naturale din SUA, iar în caz contrar blocul european se va confrunta cu taxele vamale. Aceasta este prima lovitură comercială a lui Trump împotriva Bruxelles-ului de la victoria sa electorală. UE este disperată să evite un război comercial cu Trump și și-a petrecut ultima lună încercând să găsească modalități de a evita taxele vamale prin creșterea achizițiilor de bunuri americane, cum ar fi gazele naturale lichefiate (GNL) sau produsele agricole, relatează Financial Times.

„Am spus Uniunii Europene că trebuie să compenseze deficitul uriaș pe care îl are cu SUA prin achiziționarea pe scară largă a petrolului și gazelor noastre. În caz contrar, vor fi definitiv taxele vamale!!!” a scris Trump pe platforma de social media Truth Social.

Amenințarea lui Trump a venit după ce UE a sugerat statelor membre să cumpere mai mult GNL din SUA. Acesta fiind o salvare pentru UE după ce Rusia a redus livrările de combustibili fosili în urma invaziei sale din Ucraina.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Totodată, tările membre vor să evite un conflict economic cu Casa Albă. UE ia în calcul și alte domenii de care este dependentă de SUA, de exemplu apărarea.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în noiembrie că UE ar lua în considerare posibilitatea de a cumpăra mai mult gaz din SUA.

„Încă primim mult GNL din Rusia și de ce să nu îl înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin pentru noi și ne reduce prețurile la energie”, a declarat Ursula.

Taxe vamale generale de 20%

De asemenea, Trump a amenințat cu taxe vamale generale de până la 20% pentru toate importurile care ajung în SUA și care nu provin din China.

Luna trecută, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, i-a îndemnat pe liderii politici europeni să coopereze cu el în ceea ce privește taxele și să cumpere mai multe produse fabricate în SUA.

Analiștii energetici au declarat că SUA ar trebui să extindă producția de GNL pentru a furniza mai mult către UE.

„Principala problemă este că SUA nu are o capacitate de rezervă de GNL pe care să o trimită Europei în acest moment”, a declarat Florence Schmit, strateg energetic la Rabobank.

Schmit este de părere că țările europene ar trebui să liciteze mai mult decât cumpărătorii asiatici.

În timpul primei președinții a lui Trump, președintele Comisiei Europene de atunci, Jean-Claude Juncker, s-a oferit să cumpere mai mult gaz american pentru a elimina amenințările unui război comercial.

Analiștii de la think-tank-ul Bruegel, cu sediul la Bruxelles, sunt de părere că UE ar trebui să susțină orice ofertă de a cumpăra mai mult petrol american „cu o amenințare credibilă de care ar putea fi pusă în aplicare în cazul în care SUA decide să impună taxele vamale asupra exporturilor UE”.

Prețurile la petrol

Prețurile pentru petrolul internațional de referință Brent au scăzut vineri cu 0,4%, la 72,61 dolari pe baril. Contractele futures West Texas Intermediate au scăzut cu 0,4%, la 69,14 dolari pe baril.

Avertismentul lui Trump vine pe fondul unei lupte cu miză mare la Washington, pentru a asigura finanțarea continuă a guvernului SUA. O posibilă închidere a administrației se prefigura vineri, după ce un plan susținut de Trump care ar fi suspendat plafonul datoriei și  a fost respins în Camera Reprezentanților.

SUA este deja cel mai mare furnizor de GNL și petrol către UE. În prima jumătate a anului 2024, SUA au furnizat aproximativ 48% din importurile de GNL ale UE, comparativ cu 16% din Rusia.

America a furnizat 15% din importurile de petrol ale UE în trimestrul al treilea, conform Eurostat, agenția de statistică a UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.