Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că i-a transmis CEO-ului Apple, Tim Cook, că nu doreşte ca gigantul tech să îşi extindă producţia în India, criticând strategia companiei de a-şi diversifica lanţul de aprovizionare şi de a reduce dependenţa de China, transmite CNBC, conform News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
”Am avut o mică problemă cu Tim Cook ieri. I-am zis: «prietene, te-am tratat foarte bine. Ai venit aici cu 500 de miliarde de dolari, dar acum aud că produci peste tot în India. Nu vreau să construieşti în India»,” a spus Trump.
Trump făcea referire la angajamentul Apple, anunţat în februarie, de a investi 500 de miliarde de dolari în economia SUA. Totuşi, Apple a intensificat producţia în India, cu obiectivul de a fabrica acolo aproximativ 25% din iPhone-urile globale în următorii ani. În prezent, circa 90% din producţia de iPhone este realizată în China.
”I-am spus lui Tim: «Ne-am înţeles bine, am tolerat ani de zile fabricile tale din China, acum trebuie să construieşti la noi. Nu vrem să construieşti în India. India se poate descurca singură. Vrem să produci aici»”, a declarat Trump.
Preşedintele a mai afirmat că Apple urmează să îşi crească producţia în SUA, dar nu a oferit detalii suplimentare. Apple nu a comentat public declaraţiile până la această oră.
Comentariile lui Trump au fost făcute în contextul unei discuţii mai largi despre relaţiile comerciale dintre SUA şi India. El a descris India drept ”una dintre cele mai protecţioniste economii din lume”, dar a precizat că ţara asiatică ar fi oferit Washingtonului un acord prin care ar renunţa complet la tarifele vamale pentru anumite produse americane.
În acelaşi timp, în cadrul politicii comerciale protecţioniste lansate în aprilie, administraţia Trump a impus un tarif ”reciproc” de 26% pe mărfurile din India — tarif care a fost temporar redus până în iulie.
Partenerul principal de asamblare al Apple în India, Foxconn, a primit recent aprobarea guvernului indian pentru a construi o fabrică de semiconductori în parteneriat cu HCL Group.
Deşi Apple şi-a consolidat în decenii lanţul de producţie în China, compania explorează opţiuni alternative precum Vietnam şi India. Totuşi, analiştii consideră improbabil ca producţia iPhone-urilor să fie mutată în SUA, din cauza costurilor mult mai ridicate. Estimările variază între 1.500 şi 3.500 de dolari per iPhone, dacă ar fi produs integral în Statele Unite.
În prezent, Apple produce puţine dispozitive în SUA, printre ele numărându-se Mac Pro. În februarie, compania a anunţat şi lansarea unei unităţi de producţie în Texas, destinată fabricării de servere pentru sistemul său de inteligenţă artificială, Apple Intelligence