Două companii din România, în topul Financial Times al firmelor din Europa cu cea mai mare creștere sustenabilă a veniturilor între anii 2013 și 2023

Oscar Klass Wagen

Două companii din România, care activează în domenii precum închirierea de autoturisme și de distribuție a carburantului, au fost incluse în primul clasament realizat de Statista cu sprijinul Financial Times al celor 300 de campioni europeni care au raportat o creştere organică a veniturilor în ultimul deceniu (2013 – 2023).

Compania românească situată cel mai sus în clasament, pe locul 45, este Klass Wagen,  firmă care  este activă de mai bine de un deceniu în domeniul închirierilor de autoturisme. Klass Wagen are o rată de creștere anuală de 53,7%. Compania românească a înregistrat în 2023 venituri de 20,27 milioane de euro, de la 0,28 milioane de euro în 2013.

Klass Wagen este lider national de piață pe segmentul călătoriilor de tip concediu. Flota de peste 3.000 de autoturisme este prezentă în Romania în principalele orașe cu aeroport, și în Ungaria, respectiv în Budapesta. Echipa Klass Wagen este formată din peste 160 de persoane.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cea de a doua companie din România care este inclusă în topul Financial Times este Oscar Downstream, pe locul 291, firmă care activează în domeniul industriei de energie și utilități, cu o rată de creștere anuală de 10,8%. Oscar Downstream a crescut de la o cifră de afaceri de la peste 525 milioane euro în anul 2013 la o cifră de aproape 3 ori mai mare, respectiv 1,47 miliarde euro în anul 2023.

„Ne bucurăm că România este reprezentată în acest clasament, cu atât mai mult într-o industrie strategică și competitivă, precum Energia”, a declarat Nicolae Bănică, CEO Osca Downstream.

Oscar Downstream se află topul celor mai mari cinci distribuitori de carburanți din România, cu peste 5.000 de companii partenere în segmentul B2B. . Compania are, de asemenea, o prezență în piața de retail prin franciza sa Ro Oscar care deține peste 85 de benzinării în țară.

Printre companiile notabile din clasament se numără retailerul online Zalando, cu venituri de 10 miliarde de euro în 2023, furnizorul de mâncare deja preparată livrată acasă HelloFresh, cu vânzări de 8 miliarde euro, și compania de streaming muzical Spotify, cu venituri de 13 miliarde de euro.

La începutul perioadei, în 2013, venitul median al companiilor analizate în clasament era de 2 milioane euro; până în 2023, acest venit median a crescut la 29 milioane euro.

Darktrace, compania din UK activă în domeniul de securitate cibernetică, s-a situat pe primul loc în clasament, după ce a raportat o creștere de afaceri de 105%. Compania a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 503,91 milioane de euro, iar în 2013 de 0,31 milioane de euro.

Pentru a fi eligibile, companiile analizate trebuie să aibă sediul în Europa, să fi avut venituri de cel puțin 100.000 euro în 2013 și, respectiv, de cel puțin 10 milioane de euro în 2023, să fi raportat o creștere cu precădere organică a veniturilor și să fie companii independente, cu capital autohton.

Conform Statista, rata minimă de creștere între 2013 și 2023 care a fost luată în calcul la realizarea clasamentului din acest an a fost de 8%.

Țara cu cele mai multe companii pe listă a fost Germania (74), urmată de Italia (55) și Regatul Unit (48). De departe, cel mai bine reprezentat sector a fost IT & Software, cu 14,7% din companiile clasate, urmat de construcții & inginerie (7,3%) și logistică & transport (6,7%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: