Două persoane din trei nu cred că ar putea face față unei cheltuieli neprevăzute / O persoană din două nu se preocupă activ de viitorul confortabil financiar

Redacția apr. 19, 2022 0 comentarii
bani economii financiar portofel sarac

Două din trei persoane (66%) nu cred că ar putea face față unei cheltuieli neprevăzute, în timp ce doar 16% nu sunt deloc îngrijorate de acest aspect, însă, cu toate acestea, aproape jumătate dintre respondenți nu se preocupă în mod activ de asigurarea unui viitor confortabil financiar, arată un studiu realizat de BRD Asset Management SAI, care măsoară gradul de sănătate financiară al publicului din România.

Gestionarea veniturilor și controlul asupra cheltuielilor sunt factori importanți care determină sănătatea financiară a unei persoane și care se reflectă ulterior în bunăstarea individuală.

Constrângerile financiare afectează una din cinci persoane în satisfacerea nevoilor curente, iar jumătate nu duc o viață fericită din cauza gestionării deficitare a banilor, potrivit rezultatelor studiului.

Mai mult, 60% dintre respondenți nu cred că își vor îndeplini visurile din cauza problemelor financiare, potrivit rezultatelor studiului derulat de BRD AM. În același timp, peste un sfert din persoanele care au participat la studiu spun că nu reușesc să asigure un minim de economii lunare (10% din salariul lunar) pentru a se bucura de stabilitate și de sănătate financiară. Gestionarea banilor și nivelul de control al cheltuielilor sunt cauzele care stau la baza îngrijorării oamenilor când vine vorba de cheltuieli neprevăzute sau ocazionale, dar și atunci când este vorba de asigurarea unui trai decent.

3 din 5 persoane se simt controlate de situația financiară în viața de zi cu zi, lucru care se reflectă în stilul de viață și calitatea acesteia. Mai mult, această temere se reflectă pe termen lung, rezultatele studiului arătând că 11% dintre respondenți anticipează că vor avea probleme financiare serioase la bătrânețe.

Alte concluzii ale studiului arată că:

  • doar 40% dintre respondenți au confortul financiar care să le permită accesul la lucrurile pe care le doresc;
  • două treimi dintre respondenți spun că întâmpină probleme în gestionarea unei situații care necesită cheltuieli neprevăzute;
  • rutina de economisire lunară a unei sume din salariu care să acopere cheltuieli imprevizibile se reflectă în răspunsurile a 10% dintre respondenți;
  • 34% dintre respondenți sunt optimiști că situația financiară le va oferi liniște la bătrânețe;
  • aproape jumătate dintre respondenți (49%) nu se preocupă în mod activ de asigurarea unui viitor confortabil financiar.

„Sănătatea financiară influențează în mod direct și activ percepția nivelului de trai, stilul de viață pe care îl abordăm și bunăstarea noastră cotidiană. De aceea, ne-am dorit să evaluăm gradul de sănătate financiară al românilor. O proporție considerabilă dintre respondenți au indicat că sunt îngrijorați de o eventuală cheltuială neprevăzută sau că nu reușesc să facă un minim de economii lunare. În același timp, 60% consideră că nu își pot îndeplini visurile din cauza situației lor financiare. Rezultatele studiului subliniază corelația puternică dintre controlul asupra cheltuielilor lunare și disciplina financiară, pe de-o parte, și calitatea nivelului de trai simțită de individ, pe de cealaltă”, a declarat Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management SAI.„Una dintre concluziile studiului indică faptul că una din 4 persoane nu reușește să se disciplineze și să preia controlul asupra planurilor sale financiare, ceea ce pare a indica o nevoie stringentă de a crește educația și responsabilitatea financiară”, a adăugat Mihai Purcărea.

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *